Hoe zorg je voor jezelf als moeder of vader

6

Zodra je eerste kindje te horen is krijg je het steeds te horen: zorg wel goed voor jezelf hoor! Maar hoe zorg je voor jezelf als moeder? En waarom is het belangrijk? Ik deel mijn tips!

Toen de oudste werd geboren had ik slechts één missie: zo goed als mogelijk voor mijn kind zorgen. Maar als je jezelf vergeet, dan heb je op een gegeven moment gewoon niet meer de energie om echt goed voor je kind te zorgen. Daarom is het belangrijk om ook aan jezelf te denken!

Zo zorg je voor jezelf als moeder of vader

Je kan taken delegeren

Het belang van mijn kinderen staat altijd op één. Maar dat betekent niet dat jij als moeder, of vader, altijd degene bent die alles moet doen. In huis, met de kinderen, naar het consultatiebureau gaan, de boodschappen doen, naar de dokter gaan, de afspraken maken, de oppas regelen, zorgen dat je kinderen voldoende groente en fruit eten, het huishouden helemaal zelf doen.

Het is vaak lastig om dingen uit handen te geven. Dingen hoeven niet perfect gedaan te worden. Het scheelt je zoveel tijd als je dingen wel uit handen geeft.

Ik weet nog goed dat ik de oppas eens had ingeschakeld om mijn kind naar zwemles te brengen. De oppas gaf namelijk aan dat ze graag op dat moment wilde oppassen, en mijn kind vond het leuk als zij meeging. Ik voelde me schuldig, welke moeder doet zoiets nou? Een andere moeder zei tegen me toen ik dit vertelde: maar dit is juist goed voor jezelf zorgen. Je hebt dan een uur om heerlijk tot rust te komen.

Zeg soms gewoon eens Nee!

Zeker voor vrouwen is het vaak lastig om nee te zeggen. Wil je even op mijn kinderen letten, neem je mijn hond ook mee voor een rondje om, kan jij morgen de kinderen naar school brengen? Nee zeggen is voor veel vrouwen lastig. Zeg soms gewoon eens nee als je het niet ziet zitten.

Plan echt tijd in voor jezelf

Zet je telefoon uit, laat de boel de boel en doe iets wat je echt heel leuk vindt. Voor mij is dat netflixen, taarten bakken, boeken lezen, in bad liggen, vakanties uitzoeken en fotoboeken maken. Voor jou kan dat totaal iets anders zijn. Wat het is maakt niet uit, maar doe het omdat jij het leuk vindt. Omdat het jou een beetje ontspanning of rust geeft.

Het huishouden plannen

Echt plannen, daar ben ik niet van. Maar ik probeer maximaal twee dagen in de week bezig te zijn met de was. Dan maar een wat grotere stapel opvouwen, en wat meer wassen draaien op een dag. Als je continue met het huishouden bezig bent, dan houd je echt geen tijd meer over. Onlangs was ik bij mijn zus, die over een aantal weken moeder wordt. Het viel me op hoe opgeruimd en schoon haar huis eruit zag. Mijn man merkte op: met kinderen ligt er gewoon veel meer zooi in huis (speelgoed, knutselwerk) en met kinderen zijn dingen sneller vies. Denk aan zand, modderlaarzen en vieze vingers aan de deur. Je kan de hele dag schoonmaken, maar wederom: je houdt geen seconde voor jezelf over.

Zoek een hobby buiten de deur

Probeer ook een avondje in de week, of twee als dat lukt, zelf op stap te gaan. Meld je aan bij een sportclub of andere vereniging. Op die manier houd je een stok achter de deur om echt voor jezelf dingen te doen.
Over het algemeen heb ik het idee dat rust hem in de kleine dingen zit. Je iets minder druk maken over het huishouden of al het andere dat gebeuren moet. En iets meer genieten van de momenten dat je tijd neemt voor jezelf. Met een kop thee (en chocola) op de bank zitten is zo heerlijk.

Hoe zorg jij voor jezelf als moeder of vader?
Lees ook: zo plan je tijd voor jezelf in!

Reacties zijn gesloten.