Wandelen leuk maken voor kinderen

5

Wandelen met kinderen, het geeft al snel het beeld van huilende kinderen en gefrustreerde ouders. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wandelen leuk maken voor kinderen, hoe je dat doet? Ik geef een aantal tips!

Wandelen leuk maken voor kinderen – zo doe je dat!

Wij wandelen graag. Toen we nog geen kinderen hadden wandelden we zeker ieder weekend een flink stuk. Daarna met één kind in de kinderwagen ging het ook nog prima. Maar toen we een peuter en een dreumes hadden werd het al een stuk ingewikkelder. Hoe zorg je ervoor dat je lekker kan wandelen met de kids? Dit zijn mijn tips!

1. Kinderpaden

Overal in Nederland en België zijn speciale wandelroutes voor kinderen. Kabouterpaden, routes van slechts 1,5 kilometer of blotevoetenpaden. Omdat deze routes vaak heel afwisselend zijn, en kort, is het voor kinderen leuk om te wandelen.

Onlangs liep ik bij Broek in Waterland het laarzenpad. Een afwisselende route door de weilanden, over loopplanken en kleine bruggen.

2. Spoorzoeken

Met Geocaching of een speurtocht maak je een gewoon stuk wandelen opeens een stuk leuker voor de kinderen. In de duinen staan vaak palen met een kleur erop. Onze kinderen zien dat ook als speuren naar de volgende afslag.

3. Iets lekkers mee

Hoe kan je kinderen beter motiveren dan met een lekkere beloning. Wij gaan graag nog even naar een café na een wandeling, waar we dan een lekker broodje eten of de kinderen drinken appelsap. Een (water)ijsje wil ook helpen. Een gezonder alternatief is om een fruitsalade mee te nemen.

Lees ook: ideeën voor bewegen met kinderen

4. Draagzak mee

Als je zin hebt in een wat langere wandeling met een peuter, dan kan je natuurlijk een draagzak meenemen. Je kind wandelt dan niet de (hele) route zelf, maar je kind hoeft ook niet te wandelen als het te moe is.

5. Een mooie omgeving

Leuker dan wandelen door eindeloze nieuwbouwwijken is natuurlijk wandelen door het bos, de duinen of over het strand. Bij Haarlem kan je door de Kennemerduinen naar het strand wandelen. Daar even bij een strandtent zitten of op het strand spelen geeft een hele leuke tussenstop!

Wandelen leuk maken voor kinderen: wat zijn jouw tips?

Reacties zijn gesloten.