Vooroordelen over hoogbegaafde kinderen

0

Vooroordelen over hoogbegaafde kinderen: er zijn er heel erg veel. Als moeder van twee hoogbegaafde kinderen heb ik al het een en ander gehoord. In deze blog ga ik in op deze vooroordelen. Ook deel ik tips over hoe je op deze opmerkingen kan reageren.

Een aantal vooroordelen over hoogbegaafde kinderen ontkracht

1. Snapt hij dat niet? Dan is hij vast niet hoogbegaafd!

Jouw kind kan zijn veters niet strikken. Jouw kind begrijpt weinig van geschiedenis. Een vreemde taal leren, daar is jouw kind erg langzaam mee.

Willekeurige opmerkingen die vast en zeker weleens gezegd zijn tegen ouders van een hoogbegaafd kind. Uit deze opmerkingen blijkt dat de spreker weinig snapt van hoogbegaafdheid. Naast dat het best pijnlijk kan zijn als je dit hoort, of je voelt je onbegrepen, is het ook niet waar. Ben je hoogbegaafd, dan kan je niet alles. Een hoogbegaafd kind heeft bepaalde voorkeuren en kan sommige dingen heel snel. Maar dat betekent niet dat ze superman zijn en alles in een dag al weten.

Lees ook: hoogbegaafde kinderen uitdagen

2. De uitleg slaan we bij jouw kind over

Hoogbegaafde kinderen krijgen soms extra werk op school, verdieping of verbreding. Het komt geregeld voor dat het kind dan geen uitleg van de docent krijgt, want die heeft hij niet nodig.

Dat is natuurlijk niet waar. Als hoogbegaafd kind leer je veel sneller dan een “gemiddeld” kind en je ziet snel patronen. Maar alles weten en snappen, zo werkt het niet. Wel is het zo dat als uitleg A niet goed overkomt, je beter uitleg B kan proberen.

Ook heeft een hoogbegaafd kind vaak amper herhaling nodig. Eindeloze rijtjes sommen maken, liever niet als het niet nodig is.

3. Spelen met oudere kinderen? Dat is niet goed!

Je kind moet toch met leeftijdsgenoten spelen.

Ouders van deze kinderen horen dit heel vaak. De vraag is waarom?

Als jij 30 bent, mag je dan alleen omgaan met mensen die ook 30 zijn? En al je vrienden zijn dan ook 30?

Natuurlijk niet! Je zoekt je vrienden uit op een bepaalde klik. Die klik is er omdat je een soortgelijke persoonlijkheid hebt, of jullie houden van dezelfde dingen.

Bij kinderen is dit niet anders. Mijn dochter van zes speelt voornamelijk met kinderen die 8/9 jaar zijn. Hiermee heeft ze een goede klik.

4. Jouw kind leert dan goed, sociaal-emotioneel loopt het achter

Slim zijn ze wel, maar in sociaal opzicht begrijpen ze er maar weinig van.

Ik heb geen idee waar dit vandaan komt. Uit onderzoeken blijkt vaak dat hoogbegaafde kinderen in sociaal én emotioneel opzicht (volgens mij zijn het twee gebieden) ook een voorsprong hebben. Natuurlijk kan het zijn dat er ASS speelt, maar dat is lang niet bij alle HB-kids.

Dit is een voorbeeld dat ik geregeld lees over het sociale aspect.

“Een hoogbegaafd kind vraagt  aan een vriendje om een paars potlood aan te geven. Van het vriendje krijgt hij een geel potlood. Dit kindje herkent de verschillende kleuren nog niet. De hoogbegaafde peuter wordt boos, waarom geef je me expres een ander potlood dan ik vroeg?

Zou je oppervlakkig kijken dan vraag je je af waarom het kind boos wordt. Er is toch niets aan de hand? Maar deze snelle peuter denkt anders en heeft al meer kennis. Het kind heeft contact met ontwikkelingsgelijken nodig.

Versnellen is een noodgreep

Versnellen? Nee, dat is helemaal niet goed. Jouw zoon huilt vaak en loopt achter.

Versnellen wordt vaak gezien als onnodig. Uit onderzoek blijkt iets heel anders: versnellen komt de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen ten goede.

Ook als jouw kind zich goed lijkt te voelen in de klas hoeft dit niet te betekenen dat het goed gaat. Hoogbegaafde meisjes passen zich razendsnel aan. Herken de signalen van hoogbegaafde kinderen en grijp in voordat je kind vastloopt.

Welke vooroordelen over hoogbegaafde kinderen hoor jij vaak?

Reacties zijn gesloten.