Daarom is voorlezen belangrijk (en leuk!)

2

Je hoort en lees het heel vaak: voorlezen is belangrijk. Maar waarom is dat? En hoe maak je dat voorlezen nou een beetje leuk? In deze blog over “Daarom is voorlezen belangrijk” deel ik waarom het belangrijk is en hoe je het aangenaam maakt. 

Het eerste woordje van mijn oudste was “boek”. Vrij overbodig om te zeggen dat ze gek was op voorlezen. Maar na 1,5 jaar voorlezen was ik er eerlijk gezegd een beetje klaar mee. Ik moest iedere keer dezelfde boeken voorlezen.

Dat ik zwanger – en daardoor heel moe – was van de tweede hielp niet mee. We lezen nu een stuk minder voor dan toen ze 1 jaar oud was. Maar nog steeds lezen we voor. Dat voorlezen belangrijk is weten we wel, maar waarom is dat zo? En hoe houd je het leuk?

Voorlezen belangrijk: daarom is dat zo!

Voorlezen speelt een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van kids: ze leren daar echt veel van. Het belangrijkste is dat ze hun taalontwikkeling gestimuleerd wordt. Je leest woorden voor die je zelf minder snel gebruikt en op die manier leren ze nieuwe woorden. Ook horen ze steeds hoe een zin wordt opgebouwd.

Als je met je kindje praat over wat er gebeurt in een boek, dan leert je kind ook actief om met taal om te gaan. Daarnaast leert je kind luisteren als je aan het voorlezen bent. Ook wordt de creativiteit gestimuleerd.

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen je kind een voorsprong geeft op kinderen die niet regelmatig worden voorgelezen. Dit kan oplopen tot een jaar!

Uit een ander onderzoek blijkt dat het voorlezen de band tussen jonge vaders en hun kind verbetert! Reden kan zijn omdat vaders vaak meer en langer buitenhuis werken dan moeders. Met het voorlezen neem je echt even tijd voor je kind.

Zo maak je het voorlezen leuk

Wij hebben vaste momenten waarop we voorlezen. Dat is sowieso bij het naar bed brengen. Op die manier is de structuur van het naar bed gaan voor je kind ook duidelijk.

Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor een boek dat je kind leuk vindt. Sowieso gaan ze dan makkelijker naar bed, want ze willen weten hoe het verder gaat. Voor mijn peuter zijn het nu boeken over dieren. Mijn dochter kiest sinds een tijdje zelf een langer voorleesboek (met veel hoofdstukken) uit bij de bibliotheek. Ik moet zeggen dat haar boeken het voorlezen ook leuker maken. Een boek van Roald Dahl is nou eenmaal leuker om voor te lezen dan het boek over Nijntje dat je uit je hoofd kent.

Houd jij rekening met dat voorlezen belangrijk is?

Reacties zijn gesloten.