Vermoedelijk hoogbegaafd kind laten testen | Ja of nee?

1

Mijn kind is misschien wel hoogbegaafd. Moet ik mijn vermoedelijk hoogbegaafd kind laten testen? Deze vraag krijg ik, moeder van 2 hoogbegaafde kinderen, heel vaak. Ik deel mijn antwoord. 

Onze twee kinderen zijn hoogbegaafd. Dat weten we omdat we bij deskundigen zijn geweest. We hebben geen officiële test laten afnemen. Ik deel waarom wij een vermoedelijk hoogbegaafd kind niet laten testen.

Onze oudste, toen bijna vier, mocht meedoen aan een IQ-test. Het doel was om de IQ-test zelf te testen in de praktijk en wij zouden een uitslag krijgen. De test duurde ongeveer een uur. Daarna kregen we de uitslag, maar dat was geen getal. Het was enkel een score van hoger dan gemiddeld, gemiddeld of lager dan gemiddeld.

Daar heb je ook niets aan.

Normaal krijg je na een IQ-test natuurlijk wel een uitslag.

Maar wij vroegen ons af: wat moet je ermee? Want een getal is maar een getal? Zeker als je al vrij duidelijk ziet dat je peuter hoogbegaafd is.

Vermoedelijk hoogbegaafd kind laten testen? Of niet?

Een test om erachter te komen of je kind hoogbegaafd is. Het klinkt heel erg mooi. Maar het kost ook geld! En er zijn heel wat mogelijke redenen waarom de uitslag niet helemaal juist is.

Bijvoorbeeld: 

  • Je kind voelt zich niet goed;
  • je kind is moe;
  • jouw kind wil het goed doen
  • jouw kind is aan het onderpresteren.

En zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken.

Daarnaast: wat heb je aan een score? Stel er komt 136 uit. Dan weet je: mijn kind is hoogbegaafd. Maar verder kan je er nog weinig mee.

Wij hebben onze kinderen didactisch laten onderzoeken. Hiermee werd de cognitieve voorsprong vastgesteld. Ook kwam er een advies voor thuis en op school. Hiermee konden we aan de slag.

Ik raad andere ouders daarom een didactisch onderzoek aan. Nogmaals, ik ben geen expert. Maar als ouders mij om mijn mening vragen dan is dit altijd mijn antwoord.

Een vermoedelijk hoogbegaafd kind laten testen: waar kies jij voor? Een IQ-test of iets anders?

Lees ook: 
Signalen om een hoogbegaafde peuter te herkennen
Hoogbegaafde kinderen uitdagen

Reacties zijn gesloten.