Uitdaging voor hoogbegaafd kind | 5 tips

40

Ben je op zoek naar uitdaging voor hoogbegaafd kind? Wij delen enkele manieren om hoogbegaafde kids uit te dagen!

Heb jij ook ideeën, deel ze met ons. We zijn heel benieuwd naar jouw manieren en wat bij jouw kinderen werkt.

Wij geven onze kinderen waar ze om vragen: als ze interesse hebben in het leren klokkijken als ze vier jaar zijn, dan leggen we het uit. En als ze bezig zijn met leren lezen als ze drie jaar zijn, dan negeren we het niet. Hieronder geef ik wat extra tips voor uitdaging voor thuis: ik ben ervaringsdeskundige moeder.

Uitdaging voor hoogbegaafd kind

Dierentuin maken

Onze jongste is gek op dieren: hij weet er heel erg veel vanaf. Het liefst wil hij later – na een studie biologie – een dierentuin openen. Wij dagen hem uit door hem te laten nadenken over deze dierentuin.

Welke dieren komen er, maar ook: hoe zorg je ervoor dat er bezoekers komen, wat hebben de bezoekers nodig? Op die manier laat je hem op jonge leeftijd kennismaken met allerlei concepten. En hij verdiept zijn ideeën over de dierentuin.

Het thema hoeft uiteraard niet een dierentuin te zijn: wat zijn de interesses van jouw kind? Kan het kind over dat thema een museum verzinnen, waarbij je kijkt naar allerlei onderdelen die daarvoor bedacht moeten worden?

Moestuin

Maak een plekje in de tuin waar je kind zelf een moestuintje krijgt, met zelfgekozen fruit of groente. Uitdaging voor een hoogbegaafd kind hoeft wat mij betreft niet enkel op het denken te slaan: ook het plannen, organiseren en bijvoorbeeld regelmatig bijhouden van een tuintje zorgt voor nieuwe ervaringen.

Je kind leert het een en ander over de groente- of fruitsoort en hoe het groeit, en het is verantwoordelijk voor iets dat wel overzichtelijk is.

Maak bijvoorbeeld samen met je kind een planning: wanneer moet wat gedaan worden? Op die manier is het ook duidelijk voor het kind wat het kan doen. En de extra buitenlucht is uiteraard mooi meegenomen.

Timmeren en bouwen

Onze oudste gaat 1 keer per week naar de timmerclub. Leuk, omdat ze met andere kinderen ergens aan werkt. En leerzaam, omdat ze leert hoe je materialen en gereedschap gebruikt. Dat zijn handige vaardigheden voor later.

Kan je met je kind samen iets bouwen van (oude) materialen? Ons kind maakte bijvoorbeeld een wagen voor haar knuffelbeer. Wellicht kunnen jullie iets maken waar je kind echt enthousiast van wordt! Hoe ouder je kind is, hoe meer het zelf kan doen en zelf kan uitvinden hoe je iets goed in elkaar zet.

Schaken of muziekles

Is het een idee om je kind schaak- of muziekles te geven? Dat kan vanuit huis, maar natuurlijk ook via een clubje.

Het voordeel van leren schaken, dammen of muziek maken is dat het uitdagend is: je leert er veel van en je kan je er je leven lang in blijven ontwikkelen. Bij deze hobby’s (voor sommigen wordt het werk) ben je nooit uitgeleerd. Als je er een vindt waar je kind interesse in heeft, dan kan het daar helemaal in op gaan.

Programmeren

Mijn man leerde op hele jonge leeftijd om te programmeren, en zoals dat gaat: zijn hobby werd zijn werk.

Als je kan programmeren dan kan je van alles bouwen en maken. Je hebt verdieping in de programmeertalen beter leren begrijpen, en je hebt ook verdieping in het beter bouwen van je programma’s of websites. Er gaat haast een nieuwe wereld voor je kind open!

Wat zijn jouw tips voor uitdaging voor hoogbegaafd kind? Op deze site lees je extra tips voor kinderen in de leeftijd van 6 – 9 jaar.

Reacties zijn gesloten.