Tips voor ouders met hoogbegaafd kind

1

Tips voor ouders met hoogbegaafd kind, of ik die heb? Als moeder van twee hoogbegaafde kinderen weet ik natuurlijk wel het een en ander, maar wel volledig vanuit de ervaring. Niet vanuit studie. Dus ik wil je mijn tips meegeven, om een beeld te geven van wat bij ons thuis werkt.

Heb jij tips voor het opvoeden en begeleiden van hoogbegaafde kinderen, laat ze achter in de reacties! Zo helpen we elkaar.

Mijn tips voor ouders met hoogbegaafd kind

Neem je kind en je eigen gevoelens serieus

Toen onze oudste een paar maanden oud was, zei ze haar eerste woordjes. Voordat ze een jaar was sprak ze al zinnetjes. Wij vonden dit normaal. Wisten wij veel.

Toen onze oudste twee jaar was hadden we door dat ze op veel vlakken veel sneller was dan leeftijdsgenoten. Omdat hoogbegaafdheid in de familie zit, hadden we wel vermoedens. Maar we wisten het niet zeker. En we wisten al helemaal niet wat we ermee moesten.

Met een kind van twee jaar, ga je dan al naar een hoogbegaafdheidsspecialist? Ja, zeg ik nu! Hoe eerder je weet wat er speelt, of je kind mogelijk een ontwikkelingsvoorsprong heeft, hoe beter je je kind kan helpen en begeleiden. Dus mijn eerste tip is om je gevoelens en twijfels serieus te nemen en op zoek te gaan naar expertise.

Structuur

Mijn man en ik zijn eigenlijk niet zo van de routine, maar onze kinderen hebben juist dat zo hard nodig. Op deze manier houden ze wat overzicht over een wereld met al die prikkels en de continue gedachtenstroom.

We hebben een klok in de woonkamer hangen (ook ideaal als je uitdaging zoekt voor je hoogbegaafde kleuter of peuter) en sommige dingen gebeuren op vaste tijden. 8:15 is het klaarmaken voor school. We eten 3x per dag en op 2 momenten is er een tussendoortje. Hoe meer duidelijkheid, hoe rustiger onze kinderen zich voelen.

Uitdaging bieden

Een van mijn tips voor ouders met hoogbegaafd kind is het bieden van voldoende uitdaging. Hoogbegaafde kinderen leren vaak heel snel en wij zien bij onze kinderen dat ze zich beter voelen als ze uitgedaagd worden.

De uitdaging kan zijn in de vorm van een leuk uitje geschikt voor je hoogbegaafde kind. Maar het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn: laat je kind helpen bij het koken en leg uit wat er gebeurt in de oven. Bedenk verhaaltjessommen voor je kleuter. Maak een kijkdoos. Of speel met leerzaam speelgoed.

Wat vond jij als kind leuk om te doen? Wellicht is dat ook iets voor jouw kind. Verhalen schrijven, een instrument leren spelen, samen programmeren, schaken.

Buitenlucht

Een van mijn allerbelangrijkste tips voor de begeleiding van je kinderen is de rust en het ontstressen.

Wat bij onze kinderen erg goed werkt is om in het weekend een flink stuk te gaan wandelen. Het liefst een pad dat afwisselend is, of dat is ingericht voor kinderen met puzzeltjes of speeltoestellen onderweg.

Als het hoofd van je kind overloopt, ga dan met je kind naar buiten om samen tot rust te komen.

Alleen tijd als laatste van de tips voor ouders met hoogbegaafd kind

Laatste tip voor ouders met een hoogbegaafd kind is om voldoende rust in te bouwen. Onze kinderen snappen naar rustige middagen na school, naar tijd om zelf te kunnen spelen, om boekjes te lezen en even op adem te komen.

Plan de dagen niet vol met allerlei extra activiteiten en bezoeken, maar zorg voor voldoende rust!

Wat zijn jouw beste tips? In dit artikel las ik ook nog wat andere tips die wellicht helpend zijn!

Reacties zijn gesloten.