Tijd voor jezelf met een kind

1

Eerder deelde ik dat je goed voor jezelf moet zorgen als moeder of vader. Maar hoe maak je tijd voor jezelf met een kind (of kinderen) die thuis wonen? Zeker als ze nog heel klein zijn en continue aandacht nodig hebben. Door schade en schande wijs geworden, kan ik je nu mijn beste tips delen!

Zo neem of maak je tijd voor jezelf met een kind

Ga een blokje om

Een hele makkelijke manier om tijd voor jezelf te nemen is om even een blokje om te gaan. Overdag is natuurlijk fantastisch als dat lukt (vitamine D!) maar ’s avonds is vaak makkelijker. Als mijn man thuis is en de kids liggen op bed ben ik zo een uur buiten. Even geen beeldschermen, muziekje op en wandelen maar.

Spreek met je partner af op welke momenten je even me time hebt

Het kan gaan om een half uurtje op een lange, regenachtige zondag thuis. Of een bepaalde avond in de week waarop je gaat sporten. Maar het is echt prettig, zeker als je kids klein zijn, om wat tijd voor jezelf te hebben. Wat je doet is niet belangrijk, als het maar iets is voor jezelf.

Neem je tijd onder de douche

Toen mijn 2 kinderen onder de 2 waren, nam ik uitgebreid de tijd om te douchen. Ik zag het echt als de ultieme rust. Even geen kinderen die van alles willen, gewoon een warme douche.

Regel een oppas

Ben je eraan toe, ga dan een avondje op stap met je partner. Onze oppas zit op de middelbare school en heeft soms overdag tijd. Ik laat haar dan een uur of twee op de kids zorgen en zelf ga ik even naar buiten. Of ik blog (dat is ontspanning voor mij).

De was wacht wel

Als je dan tijd hebt voor jezelf, ga dan niet alle was opvouwen. Of het huis stofzuigen. Die klussen wachten wel op jou. Doe iets waar jij blij van wordt.

Plan een avond waarop je tv kijkt of een boek leest

Plan een avond in de week waarop je echt tijd neemt voor jezelf. Geen boodschappen bestellen, geen wassen vouwen, niet nog even wat dingen regelen, geen mails voor werk doorlezen. Neem rust!

Neem tijd voor de maaltijden

Als ouder is het heel verleidelijk om geen tijd te nemen voor de maaltijden. Een broodje eet je gedachteloos tussendoor. Sowieso eet je meer als je op die manier eet, maar het is ook geen enkel moment van rust. Ga aan tafel zitten en geniet van je eten!

Hoe neem jij tijd voor jezelf met een kind in huis?

Reacties zijn gesloten.