Thuiswerken met kinderen | HOE?

28

Thuiswerken met kinderen, hoe krijg je dan iets gedaan? Ik weet het, als moeder van twee kinderen: het is lastig. Zeker als je kinderen hele dagen thuis zijn, zoals op het moment het geval is. De perfecte oplossing heb ik niet, maar ik deel wel mijn tips.

Onze kinderen zijn nu 6 en 7 jaar en ik merk dat er toch wel veel verschil is in het thuiswerken vergeleken met een aantal jaar geleden. Toen onze oudste een baby was, was thuiswerken vaak goed te doen. In die tijd werkte ik 32 uur, waarvan 16 uur vanuit huis. Op de momenten dat de baby sliep deed ik het werk. En ik werkte in de avond nog een aantal uur door. Wellicht wat onderbroken en niet zo makkelijk als wanneer je 8 uur ongestoord kan werken, maar het ging wel.

Als je kinderen peuters zijn dan zie ik niet hoe je je echt kan focussen op je werk terwijl je kind rondloopt in huis. Daarna, als ze kleuter en ouder zijn, kan je langzaam wat afspraken maken over het thuiswerken.

Thuiswerken met kinderen – zo doen wij dat nu

Onze oudste heeft “gewoon” school via de I-pad. Zij zit in groep 6 en iedere ochtend start haar dag met een videoverbinding en zit ze op die manier in de kring. De hele ochtend heeft zij les en ze volgt instructies. In de middag zijn er weekopdrachten die zij doet. Wij volgen daarom haar rooster, met de pauzes en het naar buitengaan.

De jongste zit in de kleuterklas en hij heeft geen online lessen. Voor hem moeten we daarom zelf een programma maken. Hierbij volgen we het schema van de oudste. Hij kan wel via de I-pad werken op Muiswerk en dat doet hij ook graag.

Hoe pakken wij het aan

Zoals gezegd: wij volgen de blokken van de oudste. De oudste zit boven bij mijn man in de werkkamer, de jongste zit beneden bij mij. Als ze op de I-pad werken, kunnen wij ook aan de slag gaan. In de middagen kijken wij wie er opdrachten heeft die af moeten. Diegene zit afgezonderd, de andere is met de kinderen.

Tips voor thuiswerken met kinderen

Zoals gezegd: we hebben het geluk dat een van onze kinderen echt wordt bezig gehouden door school. Waardoor er sowieso wat meer rust is om te werken. Enkele tips nog:

  • We spreken met de kinderen op bepaalde momenten af dat zij aan hun schoolwerk gaan, en wij aan ons werk. Ze mogen vragen stellen over het schoolwerk, maar we praten op die momenten niet over andere dingen. (Voor zover het lukt) Hiervoor spreken we vaste tijden af.
  • Heb je een partner, spreek dan met elkaar af wie op welk moment werkt. Verdeel de dag in blokken, zodat je weet wanneer je echt aan de slag kan.
  • Probeer of in de vroege ochtend of als de kinderen ’s avonds in bed liggen nog wat werk te doen. Thuiswerken met kinderen is echt een beetje schipperen met de tijd.
  • Maak een prioriteitenlijst: wat moet gedaan worden en wat wil je graag doen? Wij merken dat het niet werkt om een schema van 8 uur werk gedaan te krijgen op 1 dag. Je raakt op die manier snel geïrriteerd door afleiding. Als je weet wat echt gedaan moet worden, dan kan je die dingen het beste doen op een moment dat daar ruimte voor is.
  • Beweeg voldoende. Als we teveel willen doen, blijven we achter de laptop zitten om al dat werk toch voor elkaar te krijgen. Op een gegeven moment is de concentratie weg, zeker omdat er veel meer afleiding is. Buitenlucht en/of beweging zorgt ervoor dat de stress een beetje zakt.

Dit waren ze, mijn tips voor thuiswerken met kinderen. Heb jij tips, deel ze met mij! Ik ben heel benieuwd. Lees eventueel ook mijn ideeën over hoe je je kinderen thuis een beetje bezighoudt.

Reacties zijn gesloten.