Taalontwikkeling van een peuter ondersteunen

76

Als je kind leert praten is dat zo leuk. Opeens kan je kinderen dingen benoemen en je krijgt nog meer contact met je kind. De taalontwikkeling van een peuter ondersteunen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Ik deel mijn tips hiervoor. 

Onderstaande tips zijn uit mijn eigen ervaring. Heb jij goede tips, deel ze in de reacties!

Zo help je bij de taalontwikkeling van een peuter

Mijn oudste sprak al heel vroeg, met een maand of zes kwam het woordje “boek” eruit. Ze was dan ook gek op lezen. Al snel volgden meer woordjes en daarna kwamen de zinnen.

1. Praat in normale zinnen

Jouw kind leert van jou. Jij geeft het goede voorbeeld. Praat daarom in normale zinnen, praat je kind niet na in de peuter taal. Spreek in volzinnen, maar wel zo dat je kind jou snapt. Gebruik ook normale woorden: in plaats van waf waf heb je het over een hond.

2. Verbeter je kind

Kinderen spreken nog niet in juiste zinnen, en de verleden tijd passen ze zelden goed toe. Verbeter dit niet direct, maar juist in een zin. Als je kind zegt: “we hebben gezwemd”, dan is het heel verleidelijk om te roepen: het is gezwommen. Beter is het om dit anders aan te pakken. Je kan zeggen: “heb jij met mij gezwommen vandaag?”. Op die manier leer je je kind op een natuurlijke manier wat de juiste vervoeging is.

3. Eenvoudige (enkelvoudige) opdrachten

Als je kind nog jong is heb je er niets aan om meerdere opdrachten in een zin te stoppen. Bijvoorbeeld: “loop naar de gang, pak je sokken en neem je schoenen mee naar de kamer”. In deze zin zitten veel te veel opdrachten. Beter is het om een opdracht per keer te geven, bijvoorbeeld wil je je sokken pakken uit de gang. Als je kind wat ouder is kan het ingewikkeldere opdrachten wel aan.

4. Voorlezen

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Ga met je peuter naar de bibliotheek en kies samen een aantal leuke prentenboeken uit.

5. Benoem de zaken

Heb het over concrete woorden, niet over dit of dat. Bijvoorbeeld: jouw knuffelbeer ligt op de grond of op straat ligt een gele bal. Is je kindje verdrietig, benoem dit dan ook. “Je bent gevallen en daarom heb je je pijn gedaan, hierdoor ben je verdrietig.”

Lees ook: leuke spelletjes voor peuters

Reacties zijn gesloten.