Starten in de kleuterklas gaat moeilijk | Tips

88

Starten in de kleuterklas gaat moeilijk: dat overkwam ons met de jongste. Hoe ga je hiermee om en wat kan je ermee? Ik deel mijn tips.

Mijn kinderen gaan allebei met 4 jaar naar school. Waar de oudste wat kleine problemen had, is het met de jongste toch echt wat lastiger met naar school gaan. Hij krijgt er stress van, heeft weer ongelukjes en is verdrietig.

Starten in de kleuterklas gaat moeilijk – zo pakken wij het aan

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en ik kan niet zeggen dat onze kleuter nu zonder moeite naar school gaat. Maar we zijn ermee bezig. Dit is wat wij doen!

1. Niet onderhandelen

Je kind is nog heel erg jong en onderhandelen over naar school gaan lijkt mij niet verstandig. Wel kan je met de leerkracht overleggen over of je kind bijvoorbeeld wat langer kan wennen.

2. Erken het gevoel van je kind

Laat aan je kind merken dat je het gevoel serieus neemt. Benoem het gevoel wat je kind heeft.

3. Bespreek het met de leerkracht

De leerkracht heeft ervaring met kleuters die het wennen op school lastig vinden. Bespreek met de leerkracht hoe je met deze situatie om kan gaan. Vraag ook aan de leerkracht hoe jouw kind in de klas overkomt.

4. Zoek eventueel hulp

Het ene kind is wat verlegen en vindt het net wat lastiger om te wennen in de kleuterklas. Bij sommige kinderen spelen er serieuzere dingen. Onze kleuter kreeg zoveel stress van het naar school gaan dat we hem een tijdje hebben thuisgehouden. Op die manier kon hij helemaal tot rust komen. Daarna zijn we opnieuw begonnen met wennen. Het wennen bouwen we heel langzaam op. Daarnaast hebben we het idee dat er bepaalde dingen spelen bij ons kind waardoor hij het extra lastig vindt in de klas. We zoeken hiervoor hulp en ook overleggen we veel met de leerkrachten: wat zien wij, wat zien zij, hoe gaat het met ons kind. Op die manier proberen we uit te vinden wat ons kind nodig heeft om te wennen op school.

Reacties zijn gesloten.