Spelletjes voor hoogbegaafde kids | 5 Ideeën

12

Op zoek naar spelletjes voor hoogbegaafde kids? Ik vind het ook lastig: het speelgoed is al snel te simpel, saai of niet interessant. Deze spelletjes zijn wellicht wel geschikt voor jouw kind. 

Wij kopen trouwens nooit de Junior versie van spellen: die zijn vaak zo simpel dat ze al heel snel niet meer leuk zijn. Deze spelletjes voor hoogbegaafde kids zijn wellicht wel leuk. En ook het reisspel van een bordspel is vaak een tegenvaller vinden wij: leuke elementen vallen dan weg. Maar dat hangt ook wel echt van het soort spel af.

Spelletjes voor hoogbegaafde kids

1. Cuboro knikkerbaan

Je zou het niet zeggen als je de knikkerbaan ziet, maar deze baan is zeer uitdagend. Het speelgoed is vreselijk duur, dat is echt het nadeel. Maar: je kan er eindeloos mee spelen, het is uitdagend en over 30 jaar kan je er nog mee spelen. Maak een zo lang mogelijke route met de blokken, zo scoor je de meeste punten. Bekijk de Cuboro knikkerbaan hier.

2. Catan

Een van mijn favoriete spellen is Kolonisten van Catan. Wat ik erover lees: “Het spel is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische mogelijkheden.” En dat is eigenlijk ook wat ik ervan vind. Dit spel is iedere keer anders en het blijft tactiek aanpassen.

3. Het bordspel Carcassonne

En ook het bordspel Carcassonne valt onder mijn favoriete spellen. Dit is wederom een strategisch spel, net als Catan. Verschil is dat je Catan eerst moet “opbouwen”, terwijl je bij Carcassonne het spel spelenderwijs neerlegt.

4. Smart Games

Smart Games zijn vaak denkspellen die in moeilijkheid worden opgebouwd. Daarnaast speel je deze meestal in je eentje. Voordeel is dat het spel steeds lastiger kan worden, nadeel is dat je het niet snel samen speelt. Punt van aandacht is de moeilijkheidsgraad: niet ieder spel is even lastig. Test de spellen bijvoorbeeld in een speelgoedzaak zodat je zeker bent dat dit spel geschikt is voor jouw hoogbegaafde kind.

5. Ticket to ride 

Met Ticket to ride (de kinderversie is geschikt vanaf een jaar of 6, leuk tot een jaar of 12) reis je via treinroutes door Europa. Het doel van dit spel is om de zes routekaartjes zo snel mogelijk compleet te maken: hiervoor combineer je het beste. Dus het is vooruitdenken en combineren.

Meer tips nodig voor spelletjes voor hoogbegaafde kids? Wat ik vaak doe is uitgebreid zoeken naar spellen op bijvoorbeeld bol.com. Dan lees ik de recensies en ik zoek naar spellen met een bepaalde uitdaging, bijvoorbeeld vooruitdenken of samenwerken.

Lees ook over de leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen

Reacties zijn gesloten.