Speelgoed voor hoogbegaafde kinderen

269

Speelgoed voor hoogbegaafde kinderen: wat is geschikt en ook nog leuk voor de langere termijn? Ik deel mijn ervaringen in tips in deze blog. 

Als ouder van hoogbegaafde kinderen kwam ik deze problemen tegen met het speelgoed:

  • Het is saai;
  • Het is maar heel even interessant;
  • Het speelgoed was te moeilijk en opeens is het te makkelijk;
  • Je geeft heel veel geld uit aan speelgoed waar ze niet mee spelen.

Een kleine opsomming van mijn frustratie. Speelgoed voor hoogbegaafde kinderen vinden was net even wat lastiger dan ik had gedacht. Inmiddels weet ik beter waar ik op kan letten en ik deel mijn tips.

Geschikt speelgoed voor hoogbegaafde kinderen kopen

1. Wat koop je niet?

Mijn ervaring is dat Junior versies van spellen kopen vaak zonde van je geld is. De spellen zijn heel eenvoudig gemaakt. Ideaal voor jonge kinderen natuurlijk maar jouw hoogbegaafde kind leert snel. Wij kochten Catan junior en na een paar keer spelen was het niet echt niet leuk meer.

Ook knuffels, poppen en andere rommel (sorry voor dit woord ervoor) betekent weinig voor mijn kinderen. Het slingert door het huis maar ze spelen er niet mee. Koop speelgoed waar ze langer wat mee kunnen, of waarvan je zeker bent dat ze er wat mee doen.

Knutselspullen zijn geschikt omdat ze hiermee fantasiewerelden kunnen bouwen, of hun tekeningen extra bijzonder kunnen maken. Ik koop bij voorkeur knutselspullen die langer meekunnen. Stabilo stiften bijvoorbeeld.

2. Kringloopwinkel

In de kringloopwinkel kan je heel veel speelgoed en puzzels kopen en dat is dan voor minder geld dan als het nieuw is. Op die manier kan je kind met verschillend speelgoed spelen zonder dat je veel geld kwijt bent. Mijn kinderen vonden speelgoed een periode leuk en dan waren ze al toe aan het volgende. Liever kocht ik het dan tweedehands en daarna gaf ik het door.

3. Leeftijdsgrens is minder belangrijk

“Deze puzzel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.”

Hartstikke leuk, maar mijn kind van 2 jaar kan die al makkelijk. Wel was het beter als de puzzel grote stukken heeft. Sommige merken hebben ook XL uitvoeringen. Maar ook met spelletjes en speelgoed is de leeftijdsgrens niet iets waar ik op let.

Lees ook: uitdagen van hoogbegaafde kinderen doe je zo

4. Welk speelgoed voor hoogbegaafde kinderen dan wel?

Dan de vraag waar je waarschijnlijk mee zit: welk speelgoed wil je dan wel kopen?

Onze kinderen spelen heel graag met duplo en lego, met dit speelgoed kan je echt jaren verder. Als ze klein zijn om gewoon mee te bouwen, als ze ouder worden kunnen ze grotere bouwwerken maken. Wij hebben van duplo ook een treinbaan en een knikkerbaan en zeker in het weekend bouwen ze daar hele grote dingen mee.

Puzzels zijn ook favoriet. Dan het liefst wat grotere puzzels, dus voor 6 jaar 300 – 500 stukken. En dan wel met XL-stukken. Die ministukjes zijn te lastig. Denk ook aan 3D puzzels en andere creatievere puzzels.

Bordspellen zijn geschikt en dan vooral die met een extra element als strategisch denken erbij.

Spellen en puzzels met een stijgende moeilijkheidsgraad, of juist met meerdere oplossingen, zijn ook prettig. Bijvoorbeeld spellen als IQ games.

Experimenteren is natuurlijk erg leuk. Zelf een robot bouwen, wij hebben die van LEGO boost, of proefjes doen combineert spelen en leren. Ga hierbij ook na of het product voldoende uitdaging biedt. Wij kochten laatste een proefje over vulkanen en dat viel ontzettend tegen.

Leren programmeren is ook populair. Voor jonge kinderen is er de Beebot. Probeer deze eerst voordat je het koopt. Onze oudste was met 3 jaar eigenlijk al te goed in staat om vooruit te denken om dit als uitdagend speelgoed te zien.

Welk speelgoed voor hoogbegaafde kinderen raad jij aan? Lees ook deze tips op Ieku.nl

Reacties zijn gesloten.