Ontspannen als moeder of vader | 6 tips

16

Je bent de hele dag bezig en je hebt nooit alles gedaan wat je zou willen doen. Vaak vergeet je jezelf. Hoe kan je ontspannen als moeder of vader? Ik deel mijn tips!

Als jonge moeder wilde ik alles goed doen. De was moest gedaan zijn, en het liefst lag alles dezelfde dag nog gestreken in de kast. Alles moest schoon en het was nooit goed genoeg. Reden? Anders was het zielig voor mijn kindje.

Dat dacht ik echt. Nu denk ik daar anders over.

Ja, je wilt niet dat het een enorme bende is en nee, je hoeft niet de hele dag te poetsen. Zoek wat voor jou een goede balans is. Je kind heeft veel meer aan een relaxte moeder die tijd voor hem heeft dan aan een moeder die de hele dag vol stress zit over alles wat moet.

Als mijn baby sliep dan moest ik alles opruimen en schoonmaken, ik gunde mezelf geen rust. Nu vraag ik me af: waarom? Waarom neem je niet die tijd om even een dutje te doen. Of om een serie of film te kijken. En geniet van de momenten waarop je kan ontspannen als ouder.

Langzamerhand kon ik het steeds meer loslaten. Bloggen is mijn hobby en ontspanning. De kinderen zijn nu wat ouder en spelen gerust een uur zelf. In die tijd zet ik de laptop op tafel, kop thee erbij en ik ga aan de slag.

Tips om te ontspannen als moeder of vader

1. Tijd voor jezelf inplannen

Ontspannen begint met tijd voor jezelf inplannen. In de tijd dat je nog geen kinderen had, was er best wat ruimte om te ontspannen. Met de kids in huis is dat wat lastiger. Zeker als ze nog klein zijn en heel veel aandacht nodig hebben.

Plan momenten in dat het tijd voor jou is. Bijvoorbeeld op een avond, in het weekend. Overleg met je partner wanneer jullie eigen momenten hebben, of schakel af en toe een oppas in.

2. Niet iedere avond volplannen

Probeer om geregeld een avond vrij te zijn. Dus geen werk, huishouden, vrijwilligerswerk. Echt even tijd voor jezelf. Ga in bad of sta lang onder de douche. Lees een boek of kijk een serie, zodat je echt even tot rust komt.

3. Op tijd naar bed

Hoe minder slaap ik krijg, hoe minder ik gedaan krijg en hoe prikkelbaarder ik word. Voldoende slaap maakt dat ik me beter kan ontspannen. Ook kom ik gemakkelijker de dag door.

4. Geef dingen uit handen

Je hoeft niet alles zelf te doen. Geef de dingen uit handen die je uit handen kan geven. Ik wilde alles zelf doen, alles in handen houden. Op een gegeven moment is je energie op. Wees dat voor en geef uit handen wat je niet zelf hoeft te doen.

5. Richt het huishouden efficiënter in

Iedere dag boodschappen doen met een baby en een dreumes: dit levert zoveel stress op en het kost je zoveel energie. Veel gemakkelijker is het om je boodschappen één keer per week te halen, of om je boodschappen online te bestellen. Wij bestellen ze en halen ze dan op. Het scheelt tijd, geld en we eten ook nog eens gezonder.

Met veel huishoudelijke taken kan je efficiënter omgaan waarschijnlijk. Schrijf eens op waar je allemaal tijd aan besteedt en bedenk of dit sneller kan.

6. Wat vind jij leuk om te doen?

Met de dingen die je leuk vindt om te doen, merk je vaak dat je er ontspannen van raakt. Wat vind jij leuk om te doen? Maak daar tijd voor! Ik ben gek op bakken en als het even kan dan sta ik in de keuken. Soms met de kids, maar liever nog zonder ze. Want juist dan kom ik helemaal tot rust.

7. Vergelijk je niet met andere ouders

Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Maar daar speelt ook van alles. Vergelijk je niet met andere ouders want het kost tijd en het levert je niets op. Doe het zoals jij het fijn vindt.

8. Verwacht niet teveel van jezelf

Sommige ouders willen hun leven hetzelfde houden als in de tijd zonder kinderen, maar dan met een kind erbij. Misschien houd je dit vol, maar je kind kost gewoon erg veel tijd.

Het is niet meer zoals het eerder was zonder kinderen. Gun jezelf ook wat rust. Doe de dingen die echt moeten of die je leuk vindt, maar richt je leven in naar wat je nu wilt en wat nu nodig plus haalbaar is.

9. Wandel of sport

Als ik de ochtend begin met wandelen voel ik me heel wat beter en het is echt een makkelijke manier om te ontspannen als moeder. Regelmatig wat fitness oefeningen thuis geeft nog meer energie. Sporten zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen. Maar overdrijf het niet!

10. Spreek alleen af met vrienden

Alleen afspreken met vrienden, ik bedoel daarmee dat je zonder kids afspreekt. Natuurlijk is het erg leuk om bij je vrienden langs te gaan met je kind, maar af en toe zonder kinderen zorgt voor een andere sfeer. Je kan praten zonder afgeleid te raken, dat alleen al!

Lees ook: zo zorg je goed voor jezelf

Wat doe jij om te ontspannen als moeder of vader?

Reacties zijn gesloten.