De natuur in met kinderen | 7 tips

2

De natuur in met kinderen is leuk, leerzaam, goedkoop en gezond. Maar wat doe je in de natuur? Ik deel 7 tips om er een gezellige dag van te maken! 

Wij gaan graag de natuur in met de kinderen, zeker op vrije dagen! Struinen door de duinen, een boswandeling of een rondje over het natuurgebied in de buurt. Je waait zo lekker uit en er is even geen haast. Heerlijk! Beter nog, als ik deze blog geschreven heb pak ik de fiets en fiets ik een rondje door de weilanden met mijn dochter.

De natuur in met kinderen, zo doe je dat

Tip 1: Vlonderpaden

Op een laagdrempelige manier de natuur in? Wandel dan bijvoorbeeld over een vlonderpad. Wij deden dit in Sint-Jansklooster. Langs de route stonden informatieborden over wat je in de natuur kan zien. Zoek in Google op vlonderpaden dan komen er heel wat opties uit! Op deze manier komt je kind ook aan voldoende beweging.

Tip 2: Blotevoetenpad

Meer in aanraking komen met de natuur? Ga dan naar een blotevoetenpad. De naam zegt het al, je loopt op blote voeten, vaak over heel wat verschillende ondergronden. Bekijk hier 20 paden in Nederland en België. Ik heb dit zelf al een aantal keer gedaan, maar nog nooit met de kids. Nu zie ik dat er één bij het bezoekerscentrum in Schoorl ligt, een plek waar ik toch al eens een langere wandeling wil maken. Perfecte combinatie!

Tip 3: Stel vragen

In ieder dorp of stad is wel een park of natuurgebiedje. Ook in dit gebied kan je je kind heel wat leren over de natuur. Stel je kind een aantal vragen, ieder jaargetijde is natuurlijk geschikt voor andere vragen. Ga samen op onderzoek uit!

Leuke vragen over de natuur:

  • Waar slapen vogels?
  • Waarom krijgen de bladeren een andere kleur?
  • Waar gaan de mieren heen?
  • Hoe ontstaat een kikker uit een kikkerdril?
  • Kunnen we een hut bouwen van takken en bladeren?

Tip 4: Moestuin

Een moestuin kan je ook aanleggen op een klein balkon! Pas de grootte van je moestuin dus aan aan de ruimte die je hebt. Wij hebben onder andere frambozen en tomaten in de tuin. De kinderen leren hiervan dat groente en fruit niet in de winkel wordt gemaakt. Ook zien ze het proces van het groeien van de plant en het groeien van de vrucht. Daarnaast eten ze als de frambozen en tomaten rijp zijn heel wat extra groente en fruit.

Heb je een kleine plek? Dan zijn kruiden ook erg leuk! Deze kweek je makkelijk en je gebruikt ze regelmatig.

Tip 5: Vogelnestje maken

Als je een beetje handig bent is een vogelkastje maken ook erg leuk. Het maken is iets wat je samen met je kind doet. Daarna hang je het kastje op en dan hoop je dat er daarna ook een nestje in komt.

Tip 6: Mee met Natuurmonumenten

Natuurmonumenten organiseert geregeld kinderactiviteiten. Je gaat dan bijvoorbeeld met een boswachter mee, deze weet heel veel te vertellen over de natuur. Je kind leert spelenderwijs over de omgeving.

Tip 7: Speelbos

In Nederland zijn speelbossen aangelegd, vaak kan je hier gratis spelen. Er zijn natuurlijk speeltoestellen en ook kan je er vaak hutten bouwen. Ideaal om op een laagdrempelige manier met je kind in de natuur te zijn.

Reacties zijn gesloten.