Milieubewust opvoeden | 5 tips

8

Hoe milieubewuster jij je kind opvoedt, hoe normaler jouw kind het vindt om te denken aan het milieu. Maar milieubewust opvoeden, hoe doe je dat? Wij delen een paar simpele tips!

Voordat we van start gaan: het belangrijkste is dat jij het goede voorbeeld geeft. Je kan nog zoveel vertellen aan je kind, uiteindelijk gaat het om je gedrag en wat je laat zien. Dat is wat je kind kopieert.

Tips voor milieubewust opvoeden

  • Afval spring natuurlijk in het oog. Leer je kind waarom we afval scheiden en hoe we dit doen. Ik hoor mijn kinderen meerdere keren per dag vragen in welke prullenbak iets moet. Daarnaast gooien we niets op straat en leggen we ook aan de kinderen uit waarom we dit niet doen. Als we afval op straat zien liggen gooien we het meestal weg.
  • Kleding en andere spullen gooien we alleen weg als het echt niet bruikbaar is. Anders geven we het aan nichtjes of neefjes, of het gaat naar een goed doel of de kringloopwinkel. Op die manier leren we de kinderen wat duurzaam leven is.
  • De natuur in doen we graag met de kinderen. Om een rondje te wandelen! Maar we gebruiken deze momenten ook om aan de kinderen uitleg te geven over de natuur en wat erin leeft.
  • Onze moestuin zorgt ervoor dat de kinderen snappen dat eten niet in de supermarkt gemaakt wordt. Wij hebben een voor- en achtertuin. Hier groeien diverse kruiden maar ook aardbeien en frambozen. Een hele simpele en leuke manier om de kinderen te betrekken bij de moestuin! Maar ook als je geen tuin of balkon hebt kan je nog aan de slag. Bijvoorbeeld met wat kruiden.
  • Minder kopen omdat dat beter is voor het milieu, en je portemonnee. Wij leggen de kinderen uit waarom ze niet iedere week nieuw speelgoed krijgen, en waarom een duurzame fles beter is om mee te nemen dan een pakje sap.

Ook op andere vlakken kan je je kinderen veel leren. Milieubewust opvoeden doe je bijvoorbeeld door vooral te kiezen voor de fiets en het openbaar vervoer. Ga op vakantie met de bus, auto of trein in plaats van het vliegtuig. Sta niet een half uur onder de douche en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.

Wat zijn jouw tips voor duurzaam opvoeden?

Reacties zijn gesloten.