Meisje met ASS | Mijn dochter in de basisschoolleeftijd

17

Een meisje met ASS: hoe herken je dat? Nu ben ik geen enkele manier een expert, ik ben een ouder van een meisje met autisme. Omdat dit voor ons best een zoektocht was, zeker omdat ze hoogbegaafd is, deel ik mijn ervaringen.

Onze dochter is nu 7 jaar en sinds een tijdje weten we dat ze ASS, ook wel autisme, heeft. Het kwam enerzijds als een verrassing, anderzijds hadden we ook wel onze vermoedens. Waarom, dat lees je in deze blog.

Heb jij een meisje met autisme of heb je het vermoeden erover, deel je ervaringen als je dat wilt of als je aanvullingen hebt. Ik ben er heel benieuwd naar en andere lezers van deze blog hebben er zeker ook wat aan.

Meisje met ASS | Waarom testen?

De eerste vraag die er bij mij speelt is: waarom zou je testen? Voor ons was het niet zozeer de vraag of er sprake was van ASS, maar meer de vraag wat er aan de hand was. Op school liep het niet zo goed op bepaalde gebieden en wij gaven aan dat dit niet meer haar leeftijd te maken heeft (ze is versneld) maar met andere zaken. De dingen die op school opvielen, vielen thuis ook op.

Daarom zijn we naar een psychologe gegaan en daaruit volgde de diagnose ASS. Voordeel hiervan is dat we nu zeker zijn over wat er speelt, de school weet dat ook, en we kunnen daarom veel gerichter op zoek gaan naar wat onze dochter nodig heeft.

Meisje met ASS | Wat zijn de bijzonderheden en kenmerken?

Allereerst wil ik beginnen met mijn beeld van de kenmerken voordat we de diagnose hadden. Daarna ga ik door met de bijzonderheden bij mijn dochter.

Op internet kan je allerlei lijstjes vinden met kenmerken van ASS, ook specifiek voor bij meisjes of vrouwen als je zoekt. Maar ik merkte dat ik het heel lastig vond om dit te vertalen naar mijn kind. Wat bij onze jongste, een jongen, wel duidelijkheid gaf, was dat hij goed reageerde toen wij hem gingen behandelen alsof hij autisme heeft. Je merkte dat hij daar rustig van werd.

Emoties

Een van de dingen die opvalt is het herkennen van emoties, bij zichzelf en bij anderen. Dit gaat niet van nature. Ze vindt het lastig of wellicht is het onmogelijk om zich in te leven in anderen.

Daarnaast kan ze op bepaalde momenten boos of verdrietig worden, omdat ze denkt dat iemand boos is. Of omdat ze niet snapt waarom een vriendje opeens met een ander kind speelt. Hierdoor was ze vaak verdrietig of alleen: ze overzag niet wat er speelde en zonderde zich daarom af.

Toen ik dit stuk typte zocht ik meer informatie over de emotieregulatie bij kinderen en hier lees je het een en ander erover!

Contact maken en houden

Wat echt opviel was het maken en onderhouden van contact. Hallo en gedag zeggen ging en gaat niet van nature. Ik heb in de zomervakantie eens een paar weken besteed aan het aanleren van groeten van kinderen die ze kent.

Uiteindelijk deed ze dit omdat ze er stickers mee kon verdienen, maar het echt snappen deed ze niet. En eigenlijk doet ze dat nog steeds niet: aan het eind (of in het midden) van een gesprek kan ze opstaan en weglopen zonder iets te zeggen.

Met kinderen zag je dat ze wel contact kon maken in bepaalde situaties, maar het contact liep al heel snel stuk. Ze wist niet goed hoe je met andere kinderen speelt.

Niet snappen hoe gedrag op een ander overkomt

Als je aan mijn dochter iets vraagt, dan is de kans groot dat ze niet reageert. Ze heeft niet in de gaten dat een ander niet kan inschatten of ze nou ja of nee zegt, als ze niets zegt.

Net zoals ze niet in de gaten heeft dat een ander het heel apart vindt als ze opeens wegloopt, of boos is, zonder uitleg.

Claimen

Bij andere kinderen zag je dat ze er wel mee wilde spelen, maar dan wilde zij heel duidelijk bepalen wat de regels zijn. Het moest gaan zoals zij dat in haar hoofd had en anders wilde ze niet meedoen.

Meisje met ASS | Interessante artikelen

Toen ik op zoek ging naar informatie over meisjes en kinderen met autisme, ben ik een aantal goede artikelen tegengekomen. Deze waren onder andere:

  • Psychiater Patricia van Wijngaarden komt in de verslavingszorg geregeld vrouwen tegen bij wie in de jeugd de diagnose ADHD of autisme is gemist. Ze deelt haar verhaal, over paardenmeisjes en kwebbelkousen.
  • Een uitgebreid artikel over meisjes met artikel in de klas, dit is de link.
  • Op Dokterbosman.nl staat enkele tips over het herkennen van autisme bij vrouwen.
  • Daarnaast lees je ook op Wij-leren over de opvallende dingen bij meisjes en waaraan je ASS mogelijk herkent op school.
  • Wellicht interessant is dit artikel over de signalen voor autisme bij jonge kinderen, met vragenlijst.

Interessante boeken over autisme (bij meisjes)

Nu bij onze dochter ASS is vastgesteld, heb ik veel aan boeken over autisme. Hierin lees ik tips en herkenbare verhalen. Een aantal aanraders zijn:

Er zijn nog veel meer mooie boeken over autisme te koop. Je ziet hier een overzicht. Bijvoorbeeld Zondagskind, van Judith Visser die autisme heeft. Of Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, geschreven door een vrouw met autisme.

Boeken voor kinderen over autisme

Voor onze dochter kocht ik twee boeken. De wereld van Luuk was het eerste. Dit is een simpel boek voor kinderen vanaf een jaar of 6, waarin heel goed duidelijk gemaakt wordt wat autisme was. Voor haar was dit een opluchting en een feest van herkenning haast. Ik las het voor en zij gaf door middel van voorbeeld veel inzicht in hoe deze situaties bij haar spelen.

Een ander boek dat ik voor haar kocht was Autisme Survivalgids. Wellicht bedoeld voor wat oudere kinderen, maar sommige hoofdstukken sluiten heel goed aan bij haar belevingswereld.

Dat was het, mijn verhaal over mijn dochter met ASS in het kort. Heb je vragen, wil jij je verhaal delen, of heb je tips? Laat een reactie achter of neem contact op.

Reacties zijn gesloten.