Leuke gezinsrituelen | 5 tips

1

Onlangs las ik dat gezinsrituelen belangrijk zijn. Deze geven je kind structuur en ze zorgen er ook voor dat je kind een stevige identiteit kan ontwikkelen! Ook kunnen de rituelen de band tussen gezinsleden verbeteren. Ik deel een aantal tips voor leuke gezinsrituelen.

Rituelen zijn gebruiken die op vaste tijdstippen en in vaste volgorde gedaan worden. Het ritueel komt bijvoorbeeld iedere zaterdag voor, of elke eerste dag van de vakantie. Een ritueel komt anders dan een traditie wel vaak voor. Tradities komen een of twee keer per jaar voor, rituelen komen soms wel iedere dag voor.

Lees verder: het belang van rituelen

Tips voor leuke gezinsrituelen

1. Bibliotheek

Als kind ging ik iedere vrijdagavond naar de bibliotheek. Ik ben gek op lezen en ik keek echt naar dit moment uit. Nadat we uit de bieb kwamen mochten we schepsnoep halen. Wat een feest was dat! Op vrijdagavond las ik tot ik mijn ogen echt niet meer open kon houden.

2. Naar de bakker

Wij gaan iedere zaterdagochtend naar een bakker in een dorp verderop. De kinderen mogen dan een cupcake uitzoeken en deze bewaren we voor bij de koffie. Het begon met een keertje, inmiddels is dit een ritueel waar ze echt naar uitkijken.

3. Uitgebreid koken in het weekend

In het weekend heb je de tijd om uitgebreid te koken. Hier kan je ook jonge kinderen bij betrekken. Ik houd ervan om allerlei schaaltjes op tafel te zetten waar verschillende dingen in zitten. Dit doen we niet ieder weekend, maar zeker wel om de 3 à 4 weken.

4. Familie overleg

Plan op een vast moment in de week een overleg met het gezin, bijvoorbeeld op een avond direct na het eten. Je bespreekt wat de plannen van alle gezinsleden zijn voor de komende week. Ook kan je eventueel alvast het weekmenu bedenken met zijn allen. Bijkomend voordeel is dat iedereen op de hoogte is van elkaars activiteiten. Met mijn jonge kinderen doe ik dit nog niet, over een aantal jaar start ik hiermee.

5. Voorlezen voor het slapen gaan

De meeste Nederlanders doen dit: voorlezen voordat je kind gaat slapen. Het is een makkelijk en vertrouwd ritueel. Mijn kinderen zijn er gek op. Voorlezen is ook nog eens belangrijk, waardoor dit een nuttig ritueel is.

Wat zijn jouw tips voor leuke gezinsrituelen?

Reacties zijn gesloten.