Leerzame spellen voor kinderen

34

Wat zijn nu echt leerzame spellen voor kinderen, met welke spellen kunnen kinderen bepaalde vaardigheden ontwikkelen? Of welke spellen bieden verdieping voor kinderen? Ik deel een aantal tips voor spelletjes.

Mijn kinderen zijn 7 en 6 jaar. Ik deel daarom tips die waarschijnlijk leuk zijn voor kinderen van een jaar of 5 – een jaar of 10. Mis jij spelletjes in het overzicht, deel je tip dan zeker met ons. We zijn heel erg benieuwd.

Dit zijn leerzame spellen voor kinderen

Dammen en schaken

Ik twijfelde nog even om dammen en schaken apart te benoemen, maar omdat de strekking gelijk is zet ik ze samen in dit overzicht.

Waarschijnlijk ken je de denkspellen dammen en schaken wel. Je kan je kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met deze leerzame spellen. Voordeel van deze spellen is dat de aanschafkosten laag zijn en je kan een heel hoog spelniveau bereiken.

Wij hebben dit magnetische schaakbord en ook voor dammen heb je magnetische borden. Voordelen zijn dat je de borden makkelijk mee kan nemen en de stukken vallen niet zo gemakkelijk van het bord af. Verdieping over het schaken of dammen kan je krijgen door op een schaak- of damclub te gaan of koop een van de schaakboeken voor de jeugd of een boek over dammen voor kinderen.

Smartgames

De educatieve spellen van Smartgames zijn logische denkspellen voor één speler, maar je kan het natuurlijk ook samen met je kind spelen. Het voordeel van deze denkspellen is dat ze opbouwen in moeilijkheidsgraad: de eerste levels zijn veel gemakkelijker dan de moeilijkste levels. Op die manier wen je aan de manier van denken die nodig is.

Nadeel van de spellen is dat ze lang niet altijd uitdagend zijn, zeker niet als je kind ouder is of een snelle denker is. Lees daarom de reviews door voor je iets koopt. Wij hebben deze IQ Puzzler Pro en die blijft leuk.

Monopoly

Wij kochten Monopoly voor onze oudste van 7 jaar voor Sinterklaas en dit bleek een schot in de roos. Omdat wij de variant hebben waarbij je “gewoon” met briefjes geld betaalt, moet je kind nadenken over wisselgeld. Op deze manier zijn je kinderen spelenderwijs aan het (hoofd)rekenen. Zeker een reden waarom dit een van de leerzame spellen voor kinderen is. Naast het rekenen leert je kind ook over geld sparen voor als je een huisje wilt kopen en kiest het strategisch of het een straat wel of niet nodig heeft.

Yahtzee

Ook Yahtzee is een voorbeeld van een betaalbaar en laagdrempelig spel, dat tegelijkertijd heel leerrijk is voor mijn kinderen.

Tijdens het spelen denken de kinderen na over waar ze hun worp voor gebruiken: gok je op Yahtzee of zet je het bij vier dezelfde? En het optellen van het aantal ogen op de dobbelstenen is goed voor het oefenen met hoofdrekenen.

Meer lezen? Lees de tips voor spelletjes voor hoogbegaafde kinderen!

Reacties zijn gesloten.