Hoe zorg je ervoor dat je kind voldoende beweegt?

2

Dat kinderen voldoende moeten bewegen, dat weten de meeste ouders. Bewegen is om allerlei redenen belangrijk. Hoeveel moet je kind op een dag bewegen? En hoe zorg je ervoor dat je kind voldoende beweegt? Ik deel antwoorden en tips!

Hoeveel moet jouw kind bewegen op een dag?

Op de website allesoversport lees ik hoeveel een kindje per dag moet bewegen: is jouw kind een baby en loopt of kruipt het nog niet? Een aantal keer omrollen per dag is voldoende.

Kan jouw dreumes of peuter lopen, dan is drie uur bewegen per dag een prima uitgangspunt. Hoe hard je kind rent of wandelt, en welke vorm van beweging, dat is minder van belang.

Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar geldt dat zij dagelijks minstens een uur matig intensief moeten bewegen. Wel moet je kind een aantal keer per week intensief bewegen. Eerlijk gezegd vind ik dit vrij weinig. Als kind speelde ik hele dagen buiten.

Zo zorg je ervoor dat je kind voldoende beweegt!

1. Ga regelmatig met je kind naar buiten

Of je kind nu jong of oud is, buiten bewegen is gezond. Ga met de fiets naar de supermarkt of wandel erheen. Breng je kind lopend naar het kinderdagverblijf (als dat qua afstand en tijd haalbaar is) en ga op dagen dat je met je kindje thuis bent regelmatig even naar buiten.

2. Leuke sportclub of peuterbijeenkomst

Zorg ervoor dat je kind een sport kiest die het zelf erg leuk vindt. Dus niet hockey omdat het hele gezin dat doet, maar echt een sport waar jouw kind zich prettig bij voelt.

Voor peuters zijn er ook veel mogelijkheden. Denk aan peuterdans, gymnastiek of peuterzwemmen. Op die manier maakt je peuter al jong kennis met bewegen in groepsverband.

3. Onderneem sportieve activiteiten met het hele gezin

Als het een mooie dag in het weekend is, ga dan met zijn allen op stap. Met kleintjes is een kabouterwandeling erg leuk, met andere kinderen zijn er wat langere wandelingen met leuke uitdagingen. Achteraf plof je neer in een gezellig restaurantje en voor onderweg heb je wat te eten mee.

4. Blijf ook zelf in beweging

Als ouder geef je het goede voorbeeld. Hoe meer plezier jij in beweging hebt, hoe makkelijker je kind dat overneemt. Als je zelf graag hardloopt, neem een ouder kind mee. Die kan naast je fietsen.

5. Stimuleer je kind om buiten te spelen (als het oud genoeg is)

Mijn zussen en ik speelden eindeloos buiten. We hadden geen tv, dus veel afleiding van het buitenspelen hadden we niet. In de zomer waren we sowieso graag buiten, in de winter hadden we soms een zetje nodig. Ik merkte als kind dat ik veel beter sliep als ik veel buiten was geweest op een dag.

Hoe zorg jij ervoor dat je kind voldoende beweegt? Lees ook de tips over buitenspelen met een peuter.

Reacties zijn gesloten.