Kind spelenderwijs leren rekenen

32

Je kind spelenderwijs leren rekenen: hoe pak je dat aan? Ik was als jong kind tijdens het afwassen met mijn vader geregeld bezig met oefenen met rekenen. Het enige exacte vak waar ik op de middelbare school goed in bleek was Wiskunde. Misschien niet verwonderlijk? Uit mijn eigen ervaring deel ik tips om je kind kennis te laten maken met rekenen.

Het oefenen met rekenen kan heel makkelijk geïntegreerd worden in je dagelijks leven met de kinderen. Bewust of onbewust leer je je kids heel veel dingen aan. In dit overzicht geef ik wat extra tips voor het oefenen met rekenen.

Kind spelenderwijs leren rekenen – Getallen

Oefen de getallen

Het kunnen rekenen en het begrijpen van sommen begint logischerwijs met het begrijpen van getallen. Als je niet kan tellen, dan kan je niet leren rekenen.

Leren tellen gaat echt spelenderwijs: begin met het opzeggen van 1, 2,3. Je kind gaat dit herhalen en zo gaat je langzaam verder met de getallenrij.

Eventueel is het leuk om aan de slag te gaan met deze stempelset van de cijfers.

Benoem het aantal

Je kan je kind helpen met het leren tellen door het aantal te benoemen. Ik pak nu twee borden. Heb jij drie knuffels in je hand?

Vervolgens kan je dit uitbreiden door met je kind te oefenen met het aantal tellen. Hoeveel borden staan er op tafel, hoeveel personen zitten er aan tafel. Daarna kan je tellen hoeveel bomen er in de tuin staan. Maak er een spelletje van!

Getallenliedjes

Een andere manier om spelenderwijs de getallen te leren kennen is door middel van getallenliedjes. Bijvoorbeeld deze of deze.

Maak een getallenlijn

Toen mijn jongste begon met het oefenen met cijfers, maakte ik met hem een getallenlijn. Als je kind al wat kan schrijven dan kan je kind dit ook zelf doen.

Je knipt uit vellen papier kaartjes en daarop schrijf je (groot) de getallen. Eventueel kan je deze getallen inkleuren of je maakt er een tekeningetje bij. Een andere optie is om een werkblad uit te printen, bijvoorbeeld deze van Juf Anke. Ik hing de getallenlijn op in de slaapkamer van mijn kind en daar hangt de lijn nog steeds.

Wat is weg?

Is je kind bezig met de getallen en herkent het de getallen ook al? Dan kan je er een spelletje mee doen, bijvoorbeeld Wat is weg. Leg de getallen op volgorde in de rij. Daarna haal je een getal weg terwijl je kind de ogen dicht heeft. Vervolgens moet het kind aangeven welk getal mist.

Huisnummers en nummerborden

Het herkennen van getallen oefende ik spelenderwijs met de kinderen, als we buiten waren. Op de fiets, lopend of in de auto. Je hebt op zoveel plekken getallen en kinderen vinden het heel leuk als ze die gaan herkennen. Het begint met de makkelijke getallen als 1, 2 en 3 maar op een gegeven moment gaan ze ook grotere getallen snappen.

Prentenboeken over rekenen

In heel wat prentenboeken gaat het over getallen en dat is een leuke manier om met cijfers bezig te zijn met de kinderen!

Een hele mooie optie hiervoor is het prentenboek Aadje Piraatje kan al rekenen. Nog een prentenboek over rekenen dat mijn kinderen graag voorgelezen kregen was Tien kleine heksjes.

Daarnaast mag het mooie prentenboek over rekenen Rupsje Nooitgenoeg natuurlijk niet missen in dit overzicht!

Grote Anna leert lezen en rekenen is ook een goede optie als je het een en ander te leren aan je kind via een prentenboek.

Kind spelenderwijs leren rekenen | Getallen toepassen

Andere speelse ideeën om de getallen te leren via het toepassen ervan in het dagelijks leven zijn:

 • Hoe vaak kan je een bal overgooien tot iemand de bal laat vangen?
 • Hoeveel rozijntjes zitten er in het bakje?
 • Hoeveel appels liggen er in de fruitschaal?
 • Welke knuffels zijn blauw en hoeveel zijn dat er? Op die manier oefen je direct de kleuren.
 • Oefen met een dobbelsteen en speel bordspelletjes. Je kind leert het herkennen van het aantal puntjes op de dobbelsteen en je oefent met tellen.

Kind spelenderwijs leren rekenen – De stap naar rekenen

Als je kind de getallen snapt dan kan je spelenderwijs overgaan naar het oefenen met rekenen.

Aantallen optellen en aftrekken

De basis van rekenen is voor mij toch wel het kunnen optellen of aftrekken. Oefenen met rekenen en het optellen en aftrekken kan al heel simpel en laagdrempelig. Je legt twee snoepjes op tafel en je vraagt je kind hoeveel het er zijn. Vervolgens leg je de snoepjes een stukje uit elkaar en je vraagt je kind hoeveel het er samen zijn.

Het aantal kan je steeds verder opvoeren. Eerst begin je met 1 of 2, daarna kan je verder gaan naar 4 of 5 of 10 en dergelijke. Oefen naast de plussommen ook de min sommen. Als je 3 snoepjes hebt en je eet er twee op, hoeveel zijn er dan nog over?

Splitsen

Als je kind de eenvoudige sommen met plus en min onder de knie heeft, dan kan je ook gaan oefenen met splitsen.

Laat ik de snoepjes even links liggen, dan ga ik over op de blokjes. Stel: je hebt 2 blokjes liggen maar je wilt er 5 hebben, hoeveel heb je er dan nog nodig? Of je hebt 4 blokjes liggen maar je wilt twee gelijke groepjes maken. Hoeveel blokken gaan er dan in een groep?

Delen

Bij het delen wordt op school vaak gebruik gemaakt van pizza’s en taarten. Voor het delen hoef je daar natuurlijk niet mee te oefenen. Je kan, als je de boterham van je kind gesmeerd hebt, de boterham in stukken snijden. Wat gebeurt er als je de boterham doormidden snijdt, hoeveel stukken heb je dan? En als je die stukken weer halveert? Op deze manier laat je je kind spelenderwijs kennismaken met rekenen.

Verhaaltjessommen

Een van de dingen die veel klasgenoten van mij erg lastig vonden, was het oplossen van verhaaltjessommen. Je krijgt in verhaaltjessommen vaak meerdere getallen en dan moet je er iets mee doen.

Toen ik jong was, een jaar of 3 of 4, stond ik vaak af te drogen terwijl mijn vader afwaste. Ik vond dit (toen nog) erg leuk, want we oefenden vaak met sommetjes, ook op die leeftijd al. Eerst waren het hele simpele getalbegrip dingen, later werden het verhaaltjessommen en dat was echt favoriet.

Bijvoorbeeld: Anna en Elsa lopen door het sprookjesbos in de Efteling. Onderweg komen ze 5 kabouters en 4 feeën tegen. Hoeveel dingen hebben ze in totaal gezien?

Je kan deze verhaaltjessommen steeds lastiger maken, ook door het toevoegen van getallen of aantallen die je niet hoeft te gebruiken bij het oplossen van de som.

Klokkijken

Een van de onderdelen van rekenles op de basisschool is het klokkijken, zowel analoog als digitaal.

Leren klokkijken gaat spelenderwijs en ik raad aan om daarmee te beginnen zodra je kind interesse toont.

Koop een grotere klok met duidelijke getallen erop en goed zichtbare wijzers (deze klok ziet er goed uit). Wij begonnen met de simpele en interessante uren voor de kinderen, bijvoorbeeld “om 3 uur een snoepje”. Daarna gingen we alle uren oefenen, vervolgens de halve uren en kwartieren en tot slotte de andere tijdmomenten.

Rekenbladen

Er zijn online heel veel oefenbladen te vinden voor rekenen. Vanaf de basis tot en met heel ver in het voortgezet onderwijs. Op rekenen-oefenen is er een enorm overzicht. Kan je kind de getallen lezen, dan kan je hiermee samen oefenen.

Online oefenen met rekenen

Naast de rekenbladen die je online vindt en kan printen, kan je natuurlijk ook online oefenen met rekenen. Dat zijn rekenprogramma’s. Ik ben meer fan van het oefenen in het dagelijks leven en op papier, omdat mijn kinderen al zo gek op de Ipad zijn. Maar, het is wellicht beter dan doelloos naar influencers op Youtube kijken. Je kan bijvoorbeeld terecht op deze site van Kleuteridee of bij Rekenen.nl.

oefenen rekenles kleuters

Kind spelenderwijs leren rekenen | Spelletjes

Als je je kind wilt leren rekenen, dan is het soms leuk om daar een spelletje bij te hebben. Zo kan je kind verdergaan met spelenderwijs leren rekenen. Wij hadden bijvoorbeeld magneetcijfers in huis, die hingen op de koelkast. De kinderen speelden daar al mee toen ze vrij jong waren.

Andere ideeën voor hulpmiddelen en spelletjes bij het oefenen met rekenen zijn:

 • Ik leer rekenen: leuk en leerzaam spel om te oefenen met cijfers en rekenen voor kinderen vanaf 4 jaar.
 • Loco mini rekenen: Voor kinderen om te oefenen met rekenen met Loco, op allerlei niveaus zijn er boekjes.
 • Rekenboekjes: Er zijn ontzettend veel leuke rekenboekjes te koop om te oefenen met rekenen. Vaak vanaf een jaar of 4, 5.
 • Halli Galli: Kan je tot 5 tellen, dan kan je meedoen met dit reactiespel. Leuk en leerzaam voor jonge kids maar vooral heel tof om te spelen. Mensen van allerlei leeftijden spelen dit spel graag.
 • Spelend leren getallenspel: Voor kindjes vanaf 3 jaar. Met geïllustreerde kaarten met dieren om te ontdekken en te tellen.
 • Magnetische rekendoos

Dat waren ze, mijn tips over het kind spelenderwijs leren rekenen!

Wil je meer lezen, lees dan mijn tips over als je peuter leert lezen. Of bekijk de tips voor mooie voorleesboeken.

Reacties zijn gesloten.