Kind laten helpen bij het koken – 5 tips

17

Je kind laten helpen bij het koken, hoe doe je dat zonder dat je kind direct achter het fornuis moet staan? Ik geef een aantal simpele tips om je kind te betrekken bij het koken. Ook als het nog een peuter of kleuter is. 

Als je kind ouder is, bijvoorbeeld een puber, dan kan het veel meer aan dan peuters en kleuters. Niet alle tips zijn dus geschikt voor alle leeftijden.

Kind laten helpen bij het koken – zo doe je dat

1. Wat gaan we koken?

Je kind laten helpen bij het koken kan al beginnen met het bedenken wat je gaat koken. Bijvoorbeeld een gezonde lunch of tomatensoep. Maar je kan er ook een receptenboek bij pakken of natuurlijk Google gebruiken. Hoe ouder je kind is, hoe meer het kan bijdragen aan het idee wat jullie gaan koken.

Is je kind wat ouder dan kan het ook helpen bij het maken/schrijven van het boodschappenlijstje. Daarna kunnen jullie samen de boodschappen halen.

Een andere optie is dat je kind in de winkel zelf mag kiezen welke groente jullie gebruiken bij het avondeten en daar bedenk je een recept omheen.

2. Groente wassen en snijden

Vervolgens kan je kind helpen bij het wassen en snijden van de groente. Het wassen van de groente, daar kan je dreumes waarschijnlijk ook al bij helpen. Het snijden, dat hangt van je kind af. Onze oudste was twee toen ze met een bot mes de courgette in stukken sneed. De jongste is inmiddels vier en die heeft nooit interesse gehad in helpen in de keuken, laat staan in het snijden van groente.

3. Afwegen

Is je kind een puber, dan kan het zelfstandig het gewicht afwegen en het product in een schaal gooien. Maar met dreumes en kleuter is dit natuurlijk anders. Onze kinderen waren gek op cijfers en als we zeiden dat er 200 gram nodig was (dat schrijf je als 2 0 0), dan stonden ze met hun neus in de weegschaal. Ook de afgewogen hoeveelheid in de schaal gooien was leuk, maar vaak nog lastig.

4. Koken

Wanneer je kind echt kan helpen met koken hangt natuurlijk van je kind af. Met onze kinderen (nu 4 en 6) zijn we hier echt nog niet mee bezig. Vooral pannen met heet water erin lijken me gevaarlijk. Maar als je kind wat ouder is dan kan het langzamerhand echt helpen met koken. Tomatensaus maken bijvoorbeeld. Het roeren, toevoegen van kruiden, peper en zout en dan goed op smaak brengen zijn vaardigheden die je kind zijn hele leven gebruiken.

5. Tafel dekken

Tafel dekken hoort ook een beetje bij koken natuurlijk. Hoe klein de kinderen ook waren, zodra ze konden lopen vonden ze het leuk om hun (plastic) bestek naar de tafel te brengen. Inmiddels is de oudste soms op zondagochtend druk in de weer om als verrassing de tafel alvast te dekken.

Kind laten helpen bij het koken

Reacties zijn gesloten.