Kind thuis bezighouden | Hoe doe je dat?

1

Nu we met de kinderen hele dagen thuis zijn, speelt de vraag hoe je je kids thuis bezighoudt natuurlijk ontzettend. In deze blog deel ik hoe wij ons kind thuis bezighouden.

Onze oudste zit in groep 6 en volgt nu thuisonderwijs: de school heeft een programma opgesteld en er zijn geregeld instructies via de I-pad. Hierdoor hebben we op de doordeweekse dagen ritme en structuur. En dat is direct mijn eerste tip: probeer wat vaste momenten in te bouwen, dan is de dag een stukje beter te overzien.

Kind thuis bezighouden

Maar als je dan die vaste momenten hebt ingebouwd, hoe doe je dat dan? Hoe houd je de kinderen thuis bezig? Goed, dit is hoe wij het nu doen. Kleine maar: we zijn pas bij dag 2 van de thuisisolatie, nu mogen we nog buiten rondlopen en we zijn nog niet tegen de muren op aan het lopen.

Dezelfde structuur als op school

Eerste tip is om van maandag tot en met vrijdag dezelfde structuur aan te houden als op school. Ik ga zelfs zo ver dat ik om 8:15 met mijn kinderen op de fiets stap en even een rondje fiets. Een frisse neus en een actieve start. Dan gaat de oudste op de I-pad en start in de virtuele kring. Met de jongste ga ik dan nog even naar buiten.

We houden het schoolschema van de oudste aan. Dit betekent dat we van 10.30 – 11.00 naar buiten gaan en na de lunch van 13:15 – 14:00 gaan we ook naar buiten.

Wat doet onze kleuter onder schooltijd

Het liefst zit onze kleuter de hele dag op een tablet spelletjes te doen en filmpjes te kijken. Vanuit school heeft hij een account op Muiswerk en daar mag hij in de ochtenden op werken. In de middag leest hij of hij bouwt met de blokken.

Op veel scholen hebben de kleuters allerlei activiteiten waar ze uit kunnen kiezen. Eventueel kan je een lijst maken met een aantal van die activiteiten, zodat je kind kan kiezen.

Beweging

Ik zei het hierboven ook al: wij zorgen er deze dagen voor dat onze kinderen (en wij ook) heel geregeld naar buiten gaan. We rennen rondjes over de atletiekbaan, voetballen en spelen in de tuin. Hoe meer ze hun energie buiten kwijt kunnen, hoe beter het te doen is als ze binnen zitten.

Spelletjes

We spelen daarnaast geregeld een spelletje met de kinderen. Een aantal spellen die ze hier (6 en 7 jaar) graag spelen zijn:

Wij hebben van alle spellen de gewone versie, niet de Junior versie. We merkten dat de Junior versie van spelletjes vaak maar heel even leuk zijn.

Andere blogs over spelletjes zijn onder andere die over bordspellen voor kleuters en tips voor duurzaam speelgoed.

Knutselen

Mijn kinderen knutselen, net als veel andere kinderen, graag. Nu we hele dagen thuis zijn hebben ze vaak zin om aan de slag te gaan met een projectje. Bijvoorbeeld een kijkdoos maken, of een collage maken. Een stapel oude tijdschriften, schaar, lijm en een oude schoenendoos en je kan aan de slag.

Tuin opruimen

Wij hebben een tuin waar we graag in zitten maar ik heb niet altijd even veel zin om erin aan de slag te gaan. Op het moment zijn het mooie dagen en ik ga iedere middag even de tuin in om een stukje te onderhouden. Onkruid weghalen bijvoorbeeld. De kinderen helpen dan, door de lieveheersbeestjes te verplaatsen of door het onkruid in de groen bak te gooien.

Ook hebben we nog wat zaadjes die we binnen gaan kweken, om ze dan over een aantal weken in de tuin te zetten.

Huis schoonhouden

Een van de dingen nu we ons kind thuis bezighouden: het huis is zo snel vies. Je bent hele dagen thuis natuurlijk. Iedere avond stofzuig ik en poets ik het een en ander. Maar ook voor je kind zijn er een aantal klusjes te bedenken in het huishouden.

Kind thuis bezighouden | School dingen oefenen

De eerste dagen thuis zijn achter de rug. Wij hebben met de kinderen nu iedere avond de provincies van Nederland en de hoofdsteden geoefend. Hierna gaan we verder met de landen in Europa.

Andere ideeën zijn om de tafels te oefenen, letters oefenen, bezig zijn met het alfabet. En is je kind een stuk ouder, dan kan je wellicht wat proefjes doen samen. Tijd is nu het probleem niet.

Succes sowieso deze weken! Heb jij tips, deel ze zeker met ons. Een ander idee is trouwens om luisterboeken aan te zetten, of om puzzels te maken.

Reacties zijn gesloten.