Huishoudelijke klusjes voor kinderen | 10 Tips

1

Het huishouden, een van die dingen waar geen einde aan lijkt te komen. Zeker als je kinderen hebt. Gelukkig zijn er echt wel wat kleine huishoudelijke klusjes voor kinderen geschikt. Zo hoef je niet alle rommel altijd zelf op te ruimen. Ik deel tips! 

Dit zijn geschikte huishoudelijke klusjes voor kinderen

1. De prullenbak

Zo simpel en voor de hand liggend is het om je kind aan te leren dat papiertjes niet op de grond horen, maar in de prullenbak. Het scheelt heel wat als je kind dit op jonge leeftijd al als gewoonte ziet.

Wij scheiden ons afval (groente, karton, plastic) en ook dit krijgen de kinderen op jonge leeftijd al mee. Alhoewel ze de karton bak vooral zien als voorraadkast voor als ze gaan knutselen.

2. Tafel dekken en afruimen

Als je kind ouder is dan kan het de tafel dekken als vaste klus krijgen, iedere dag of op een aantal vaste dagen per week. Zijn je kinderen nog jong, dan kunnen ze spelenderwijs gaan helpen bij het dekken van de tafel. Als dreumes nog enkel met hun eigen plastic bestek e.d., als ze ouder zijn dan kunnen ze alle borden één voor één naar de tafel brengen.

3. Speelgoed opruimen

Wij hebben een vast moment voor het speelgoed opruimen en dat is voor het avondeten. De kinderen helpen daarbij. De oudste overziet het en ruimt direct op. De jongste heeft nog taken nodig, bijvoorbeeld jij ruimt alle boeken of blokjes op.

4. Vieze kleding in de wasmand

Ook een gewoonte waar je al heel vroeg mee kan beginnen: je kind leren dat vieze kleren in de wasmand moeten. Onze kinderen gaan iedere avond onder de douche en kleden zich dan uit in de badkamer. We helpen ze met het aangeven van welke kleding nog een dagje mee kan en welke kleding gewassen moeten worden.

5. Slaapkamer opruimen

Mijn jongste slaapt alleen in zijn kamer, de oudste ziet haar slaapkamer echt als een plek om te spelen. Knutselen, lezen, met vriendinnen spelen. Haar kamer is dan vaak een grote rommel. Een keer in de week mag ze dit opruimen, vaak help ik een handje.

6. Helpen in de keuken

Helpen bij het koken kan al als je kind jong is. Het begint natuurlijk met groente wassen, daarna komt snijden en afwegen erbij. Lees mijn tips voor hoe je kind kan helpen in de keuken!

7. Vaatwasser uitruimen

Voor deze klus moet je kind wat ouder (en langer) zijn. Maar de vaatwasser uitruimen op een vaste dag per week is natuurlijk een prima taak voor je kind. Zitten er scherpe messen in de vaatwasser, let dan wel goed op.

8. Sokken uitzoeken

Sokken uitzoeken is een klus die ik soms heel leuk vind. Bijvoorbeeld tijdens een tenniswedstrijd. Maar je kan ook een van je oudere kinderen de taak geven om 1x per week de sokken uit te zoeken.

9. Hond uitlaten

Is je kind oud genoeg, dan kan het zelfstandig de hond uitlaten. Hoe vaak en wanneer spreek je samen met je kind af en is ook afhankelijk van hoe oud je kind is.

10. Stofzuigen

Stofzuigen, mijn kleuters vinden dit erg leuk om te doen. Maar erg handig zijn ze er niet mee. Helemaal niet erg want ze leren het op die manier. Heb je een puber in huis dan kan die best 1x per week de benedenverdieping, of de eigen slaapkamer, zuigen.

Huishoudelijke klusjes voor kinderen, welke mis jij in het overzicht?

Reacties zijn gesloten.