Hoogbegaafde peuters uitdagen – zo doe je dat

462

Je kind blijkt hoogbegaafd te zijn. Hij is snel op speelgoed uitgekeken en heeft veel tijd en aandacht nodig. Je bent daarom opzoek naar manieren om hoogbegaafde peuters en kleuters uit te dagen. Ik deel hoe hoogbegaafde peuters uitdagen lukt!

Bij mijn dochter was er één groot probleem qua speelgoed: of het was veel te makkelijk, of het was te moeilijk. Daarom is mijn eerste tip om niet lukraak allerlei speelgoed te kopen, want dan blijf je bezig!

Hoogbegaafde peuters uitdagen, thuis en bij de opvang

De meeste hoogbegaafde peuters zijn overdag bij hun ouders of bij de opvang. De meesten gaan nog niet naar school. Soms heb je je handen vol aan je hoogbegaafde kind: de energie is eindeloos, de vragen blijven maar komen en er lijkt nooit voldoende uitdaging te zijn. Dit zijn mijn tips om het leven van je kind wat uitdagender te maken.

1. Let goed op de signalen

Mijn oudste gooide soms de speelgoedbakken helemaal leeg. Om vervolgens de zooi te laten liggen en iets anders te gaan doen. Soms doen kinderen dit omdat ze moe zijn. Bij mijn kind was het een signaal dat het speelgoed niet uitdagend was. Ik haalde dan haast al het speelgoed weg. Inmiddels hebben we enkel nog bordspellen, heel veel duplo en leeg plus wat auto’s. De jongste speelt erg graag met kaartjes van een dierenkwartet. Liever minder speelgoed waar ze echt mee spelen dan een huis dat vol ligt met spullen die ze niet aanraken.

2. Spelen met kleuren

De meeste hoogbegaafde peuters kunnen kleuren al vrij snel benoemen. Speel daarmee! Laat ze verf mengen of speel met verf en scheerschuim. Teken samen een mooie regenboog en benoem ook die kleuren.

Lees ook: hoogbegaafde peuters herken je zó

3. Getallen en cijfers

Veel hoogbegaafde peuters hebben interesse in letters en cijfers. Dit betekent natuurlijk niet dat je kind niet hoogbegaafd kan zijn als het geen interesse in cijfers en letters heeft. Je kan op heel veel manieren werken met getallen en letters. De letters kan je benoemen, maak een letterslinger, speel met letterstempels. Ook met getallen kan je heel veel kanten op: pepernoten in groepjes leggen, 10 potloden sorteren in groepjes van 2.

4. Bouwen

Mijn jongste is gek op bouwen. Bouw samen met je peuter aan grote werken. Mijn man maakt samen met de kinderen vaak treinbanen die in de meest fascinerende vormen lopen.

5. Puzzels

Koop puzzels die uitdagend zijn, laat de leeftijdsgrens los. Ook leuk is om een 4-in-1 puzzel te gebruiken. In plaats van puzzel voor puzzel, maakt je kind de puzzels tegelijkertijd.

6. Speelgoed

Mijn dochter was gek op Mini Loco (in kringloopwinkels schafte ik dit goedkoop aan). Ook de smartgames worden veel aanbevolen. Deze website heeft heel veel leuk materiaal.

Hoogbegaafde peuters uitdagen, hoe doe jij dat?

Reacties zijn gesloten.