Hoogbegaafde peuters herkennen – zo zag ik t bij die van mij

78

Hoogbegaafde peuters herkennen is helemaal niet altijd even makkelijk als je de ouder bent. Als expert is dat heel anders: je weet dan veel beter hoe je zo’n kindje herkent en waar je op moet letten. Daarom deel ik hoe ik bij mijn kinderen ging twijfelen of ze hoogbegaafd waren. Wellicht heb je er wat aan!

Is jouw ervaring heel anders en wil je die delen? Laat het weten in een reactie.

Hoogbegaafde peuters herkennen: bij mijn dochter

Mijn dochter liet al heel vroeg zien dat ze bijzondere eigenschappen had. Zo tilde ze direct na de geboorte haar hoofd al goed op. In haar eerste jaar begon ze met woordjes zeggen en voordat ze één jaar oud was kon ze tellen. Ook wilde ze de hele dag voorgelezen worden.

Toch hadden we niet door, of wilden we niet doorhebben, dat ze wellicht erg slim zou zijn. Op hoogbegaafdheid zit best een label, mensen denken al snel dat je zoiets zegt om op te scheppen. Toen ze twee was, liep ze eigenlijk al vast. Ze begon kinderen te slaan en zat niet goed in haar vel. Tegelijkertijd sprak ze al in volzinnen, ze las woorden voor, schreef letters, kende de kleuren en was buitengewoon geïnteresseerd in het zonnestelsel.

Ik heb bij haar de indruk dat ze “klassiek” hoogbegaafd is qua interesses (lezen, cijfers, heelal). Toch zijn we met haar bij diverse expert geweest voordat we echt accepteerden/inzagen dat ze hoogbegaafd is.

Lees ook: zo daag je een HB peuter uit!

Hoogbegaafdheid herkennen bij mijn zoon

Mijn zoon liet zich niet zo uitdrukkelijk zien toen hij een baby was. Hij had natuurlijk ook een grote zus die ontzettend veel tijd en aandacht vroeg. Wel was het opmerkelijk dat hij overdag (en ’s nachts) weinig sliep en hij legde relaties -oorzaak en gevolg- al heel vroeg. Daarnaast heeft hij veel energie. Op een gegeven moment ontwikkelde hij interesses, waar hij dan alles over wilde leren. Vuurtorens, daar begon het mee. Daarna kwamen er de puzzels, uit het niets kon hij puzzels van 200 stukjes maken en nu zijn het dieren.

Op een dag kwam grote zus thuis met haar iPad en zij maakte haar rekenwerk van groep 4. Zoon begon zich ermee te bemoeien en bleek dingen daarvan te begrijpen! Aangezien hij binnen een half jaar start op de basisschool, zijn we toch maar naar een expert gegaan voor een didactisch onderzoek. Daar bleek dat zij voorsprong op leeftijdsgenoten erg groot is.

Lees ook: 5 signalen om een hoogbegaafd kind te herkennen

Twee best verschillende verhalen over hoogbegaafde peuters herkennen binnen één gezin dus!

Reacties zijn gesloten.