Een hoogbegaafde peuter herkennen | 5 signalen

392

Een hoogbegaafde peuter herkennen, hoe doe je dat? En klopt het wat ik zie? Deze vragen krijg ik als ervaringsdeskundige vaak. In deze blog deel ik op welke signalen je kan letten.

Onderstaande signalen zijn geen voorwaarden om hoogbegaafd te zijn, het is ook geen limitatieve opsomming. Het zijn enkel de tekenen waaraan ik de hoogbegaafdheid bij mijn kinderen signaleerde. Ieder (hoogbegaafd) kind is anders!

Twijfel je of weet je het vrij zeker, schakel dan een deskundige in! Hoe eerder je weet of je kind hoogbegaafd is, hoe sneller je je kind kan bieden wat het nodig heeft. Ga altijd af op je eigen gevoel!

Lees ook: hoogbegaafde peuter uitdagen

Signalen om een hoogbegaafde peuter te herkennen

1. Je peuter praat al heel goed – of juist amper

De oudste was nog een baby van 11 maanden toen ze meer dan 200 woorden kende/uitsprak. Dat is bijzonder, want vaak zeggen baby’s maar een aantal woorden. Een hoogbegaafde peuter kan opvallen omdat hij veel woorden kent, of omdat hij hele lange zinnen maakt. Bijvoorbeeld zinnen van 8 woorden.

Het kan ook zijn dat je peuter bijna niet praat, en dan opeens heel goed gaat praten.

2. Je kind heeft heel veel interesse in een onderwerp

Hoogbegaafde kinderen willen alles weten over een onderwerp dat ze interesseert. Bij de jongste begon het op Texel, toen hij 1,5 was, met vuurtorens. Daarna volgden puzzels en nu gaat het al bijna een jaar over dieren.

Hij is niet een beetje geïnteresseerd, nee hij wil alles weten. Hij kent bijna alle dieren (dus ook miereneters en bijzondere vissen) bij hun Nederlandse en Engelse naam.

3. Je peuter kan tellen en kent de kleuren

Tellen tot 10? Terug tellen naar 0? Het aantal kraaltjes tellen? Allemaal geen probleem!

De kleuren. Van lichtblauw tot donkergroen, het is geen probleem.

We waren eens wandelen met de kinderen en er stonden gekleurde paaltjes die de route aan gaven. De jongste was nog geen twee en rende naar een paal. Hij noemde de kleuren op die op de paal stonden. Voor ons was die niets speciaals. Een groep wandelaars bleef staan en zei dat dit heel bijzonder was.

4. Interesse in letters

Leest ze al? Kent hij echt de letters?

Deze vragen werden mij zo vaak gesteld. Ja, mijn kinderen begonnen al heel vroeg met leren lezen. De interesse in letters en het leren lezen is een duidelijk signaal van de begaafdheid.

Lees ook: tips voor als je peuter leert lezen

5. Je kind loopt duidelijk voor

Als je leeftijdsgenoten ziet, zie je dat die niet kunnen wat jouw kind kan.

Als je kind vraagt of ze het blauwe, vierkante blokje willen geven, dan geven ze een willekeurig blokje.

Natuurlijk, het leven is geen vergelijking. Maar door je kind met andere kinderen te vergelijken, kan je wel nagaan of zijn gedrag hoort bij zijn leeftijd of niet. Zeker bij de oudste hadden wij geen enkel idee over de enorme voorsprong.

Hoogbegaafde peuter herkennen

Wat ik ook merk is dat je bij je eigen kind eigenlijk niet goed doorhebt hoe bijzonder bepaalt gedrag is. Zo was ik onlangs bij de tandarts. De assistentes hielden zich bezig met kleuter, die een dierenboek bij zich had. Ze waren ontzettend verbaasd over zijn kennis.

Bij jou is dit waarschijnlijk ook zo: de bijzonderheden vind je normaal. Advies inwinnen bij een expert is altijd verstandig! Ik raad ook aan om dit te doen voordat je kind naar school gaat en zich daar gaat aanpassen.

Reacties zijn gesloten.