Hoogbegaafde kinderen uitdagen | 10 Tips

1

Hoogbegaafde kinderen uitdagen, hoe doe je dat? Deze vraag krijg ik heel vaak te horen. Allebei mijn kinderen zijn hoogbegaafd, en hebben dus veel uitdaging nodig. In deze blog mijn 10 tips. 

10x hoogbegaafde kinderen uitdagen

1. Speelgoed is al heel snel te simpel. Zeker toen onze kinderen jong waren was dat zo lastig: of het was te moeilijk, of het was saai. Duplo, Lego en andere bouwmaterialen zijn favoriet. Je kan allerlei uitbreidingen kopen, waardoor er steeds meer te bouwen valt. Ook blijft dit spul leuk totdat je kinderen pubers zijn (of als ze zelf vader/moeder zijn) en ze kunnen er ingewikkelde constructies mee maken. Lees onze tips voor speelgoed voor hoogbegaafde kinderen.

Smartgames bieden ook verdieping. Zoek wel vooraf uit welk spel je koopt, want niet ieder spel is even ingewikkeld.

2. Puzzels zijn leuk, maar zorg er wel voor dat ze ingewikkeld zijn. Is je kind 4, dan zijn puzzels voor kinderen van 4 of 5 jaar vaak niet zo interessant. Puzzels die steeds ingewikkelder worden zijn ook leuk, of 3D puzzels.

3. Musea zijn perfecte plekken om je kind te laten nadenken en uit te dagen. NEMO in Amsterdam is voor ons favoriet, maar ook kunstmuseum Voorlinden bood stof tot nadenken. Bekijk ook deze vijf leuke zomeruitjes van de website hoogbegaafd of niet!

4. Laat de kinderen nadenken over de spelregels van een sport die ze niet kennen. Zo analyseerde mijn dochter een tenniswedstrijd (die ik graag wilde zien) en leerde ze de spelregels grotendeels.

5. Je kan natuurlijk ook aan je hoogbegaafde kind vragen of het een nieuw spel kan bedenken, met spelregels. Geef ze hierin alle vrijheid. Is je kind nog jong, dan kan wat begeleiding geen kwaad.

Lees ook hoe je een hoogbegaafde peuter uitdaagt

6. Wij hebben voor de oudste (6 jaar) de LEGO boost gekocht. Hiermee kan je kind de basis van het programmeren leren. Voor alsnog vindt ze het bouwen het leukst overigens. De Beebot bestaat ook, deze is voor kleuters. Voor onze oudste was dit met net 4 jaar eigenlijk al niet uitdagend genoeg.

Ook leuk is het boek Hello Ruby, waarin een kind via een avontuurlijk sprookje in aanraking komt met programmeren.

7. Knutselen, verven met een thema, collages maken: dit is goed voor de creativiteit. Bouw je fantasiewereld, schilder in de stijl van Van Gogh. Op deze manier verdiep je het gewone knutselen.

8. Ga je op vakantie, laat je kind dan eens uitzoeken wat er bijzonder is aan de regio en wat het zou willen doen. Op vakantie kan je bewust op zoek gaan naar plekken die de interesse van je kind hebben. Bijvoorbeeld opgravingen of een museum.

9. Ga de natuur in met een ontdekboek. Er is buiten zoveel te leren en te ontdekken. Bij de bibliotheek kan je veel informatie vinden en ga dan buiten met je kind op zoek.

10. Gebruik je omgeving als school. Bij jonge kinderen stel je vragen als: zoek 5 groene dingen, of hoeveel vierkanten zijn er. Oudere kinderen kunnen helpen bij koken en bakken.

Hoogbegaafde kinderen uitdagen, hoe doe jij dat?

Reacties zijn gesloten.