Hoe mijn hoogbegaafde kind tot rust komt

59

Mijn oudste is hoogbegaafd en hooggevoelig. Ze heeft daarom wat meer rustmomenten nodig dan andere kinderen. In deze blog deel ik hoe mijn hoogbegaafde kind tot rust komt.

Toen mijn oudste een baby was, was het al duidelijk dat ze hooggevoelig is. Alleen kon ik het nog niet benoemen. Wat opviel was dat ze heel veel prikkels te verwerken had nadat we bezoek hadden gehad. En twee dagen achter elkaar kraambezoek ging niet.

Lees ook: zo herkende ik dat mijn kind hoogbegaafd is

Inmiddels is ze 6 jaar en kan ze wat meer aan. Maar we zorgen er ook actief voor dat ze niet teveel te verwerken krijgt. Ik deel mijn ervaringen hoe mijn hoogbegaafde kind tot rust komt.

Dit is hoe mijn hoogbegaafde kind tot rust komt

1. Niet teveel sportclubjes

Zwemles en andere sportclubjes is na school al snel teveel. Hoe leuk ze het ook vindt, ze raakt er zo vermoeid door dat ze het dan op school zwaar krijgt. Zwemles had ze op zaterdagochtend en met sportclubjes gaan we over een jaar of 2 weer kijken hoe dat gaat.

2. Rust en balans in het weekend

In het weekend is het zoeken naar de juiste balans. We merken dat ze bij moet komen van een week op school zijn. Dus als er op zondagmiddag een feestje is, dan houden we het zaterdag rustig. Als het nodig is halen we wel boodschappen, of we gaan naar de bibliotheek, maar we maken geen afspraken.

In de vakanties kan ze echt wat meer aan, want dan valt vijf dagen per week school weg. Maar juist in die periodes kan ze echt goed tot rust komen. Geen afspraken en verplichtingen zorgt ervoor dat ze na een paar dagen vrij weer heel creatief is.

3. Tijd voor zichzelf

Ze vindt het heerlijk om te knutselen en tekenen. Het liefst in haar eigen kamer. Inmiddels hebben we de afspraak dat ze tot 20:15 mag tekenen in haar kamer en dan gaat het licht uit. Maar er zijn ook periodes dat ze liever in bed ligt te lezen.

De vaste tijden maken dat ze rustiger is: ze weet hoeveel tijd ze heeft tot het licht uitgaat. Ook na school is ze graag bezig met tekenen, knutselen en bouwen.

Het liefst wil ik dat de kinderen iedere middag buitenspelen maar als ze te vermoeid ogen dan laat ik dat. Op sommige momenten bloeien ze echter ook weer op als we een uurtje buiten zijn, dus het is een beetje aankijken hoe ze eraan toe zijn.

4. Wel uitdaging

Dat ze tot rust wil komen van alle prikkels betekent niet dat ze geen uitdaging nodig heeft. Ook hier is de balans het sleutelwoord. Heeft ze op school veel instructies gehad, dan wil ze in haar hoofd tot rust komen. Maar was ze bij een druk feestje, dan heeft ze soms juist behoefte aan rustige uitdaging. Bijvoorbeeld samen een 3D puzzel maken, of lezen over hoe vulkanen werken.

5. Afspreken met vriendjes

Afspreken met vriendjes mag door de weeks maximaal 2 keer en in het weekend 1 keer. Vaker is echt teveel en 3x is ook echt het maximum. De ene periode heeft ze ook meer zin om te spelen met kinderen dan in de andere periode, dus op die manier vind je ook wel weer een balans.

6. Wandelen

De kinderen zijn gek op wandelen en je merkt dat het ze goed doet. Als ze heel vermoeid of overprikkeld zijn wil het nog weleens helpen om in een natuurgebied op pad te gaan. Bij voorkeur een interessant stuk als duinen of bos. Na een moeizame start rennen ze daarna voor ons uit.

7. iPad op vrijdagmiddag

Op vrijdagmiddag mag de oudste met haar iPad naar haar kamer. Ze ligt dan het liefst in bed filmpjes te kijken. De regel is dat leeg leeg is. Pas op zondagavond gaat de iPad weer aan de lader.

Hoe komt jouw hoogbegaafde kind tot rust?

Reacties zijn gesloten.