Hoogbegaafd kind is lui? Of speelt er iets anders?

54

Hoogbegaafd kind is lui! Als je hoogbegaafd bent, dan ben je lui. Of je kan alles zonder oefenen. Je bent net als Einstein, want je weet alles. Rekenen en lezen en sporten en muziek maken: alles kan je. Dit zijn natuurlijk allemaal vooroordelen. In deze blog ga ik in op luiheid bij hoogbegaafdheid, vanuit mijn ervaringen!

Lui zijn, niets doen: wat is waar? Ik deel mijn ervaringen met dit vooroordeel.

Hoogbegaafd kind is lui?

Als kind en puber kreeg ik vaak te horen dat ik lui zou zijn, want zo zag het er blijkbaar uit. Tegelijkertijd waren er ook mensen die zeiden dat ik heel hard werkte en ze vroegen zich af waar ik de energie vandaan haalde.

Ik denk dat dit heel simpel is: bedenk iets wat ik erg leuk vind en waar ik me in kan blijven verdiepen en mijn gedachtenstroom stopt niet. Ik wil bezig blijven, ontwikkelen, verbeteren, meer! Meer! Dan is er haast geen stop.

Maar als ik iets moet doen waar ik het nut niet van in zie, netjes schrijven bijvoorbeeld als het gaat om een toets, waarom zou ik het dan doen?

Als ik deze twee alinea’s zie, dan snap ik waarom sommigen mij als lui zouden zien en anderen zien het tegenover gestelde.

Het een kan ook overgaan in het anders. Neem het leren van Franse woordjes: daar zag ik het nut niet van in, Frans leren is onnodig en stom. Dat veranderde toen ik wist wat ik wilde worden en wat ervoor nodig was om dat te bereiken (VWO afronden). Franse woordjes leren werd toen slechts een drempel in plaats van iets groots.

Wat speelt er?

Dus voordat je tegen een (hoogbegaafd) kind zegt dat het lui is, vraag je af wat kan er kan spelen bij het kind:

  • Wellicht is meer uitdaging nodig.
  • Of betere uitleg waarom iets gedaan moet worden.
  • Heeft het kind geleerd om door te zetten als het iets niet direct snapt?
  • Speelt er iets anders?
  • Is je kind overprikkelt?

Dit was mijn ervaring over lui zijn of lijken en hoogbegaafdheid, in dit artikel lees je een uitgebreidere uitleg en wellicht extra tips!

Wil je je hoogbegaafde kind uitdagen? Dit zijn wellicht leuke blogs daarover:

Reacties zijn gesloten.