Gratis activiteiten voor kinderen | 9 ideeën

1

Op pad met de kinderen maar niet teveel geld uitgeven? Ik deel zeven ideeën voor gratis activiteiten voor kinderen. 

De leukste gratis activiteiten voor kinderen

1. Kinderboerderij

Kinderboerderijen zijn vaak gratis toegankelijk, ideaal dus! Bij veel plaatsen is wel een kinderboerderij. Stap op de fiets (ook zo’n fijne gratis activiteit) en ga naar de kinderboerderij. Wij waren onlangs bij één in Purmerend, waar de kids ook een rondje op een pony mochten rijden en in de activiteitenkamer konden ze knutselen, puzzelen en boekjes lezen. We waren een aantal uur zoet!

2. Bibliotheek

De bibliotheek is gratis toegankelijk en je kind tot 18 jaar is gratis lid! Ook worden er vaak activiteiten georganiseerd in de bieb. Wij hebben in de omgeving een aantal opties om heen te gaan, en ik wissel af naar welke we gaan.

3. Speurtocht

Je kan zelf een speurtocht uitzetten, of je gebruikt een gratis app. Met de kids ben je buiten, ze komen aan voldoende beweging en het is nog leuk ook! Begraaf eventueel een kleine schat bij het eindpunt.

4. Vliegtuigen kijken

Vliegtuigen kijken blijft leuk! Je kan natuurlijk naar Schiphol gaan, maar door heel Nederland zijn kleine vliegveldjes. Ik vind dit stiekem veel leuker, want het is rustig en je staat geregeld vlakbij de baan. Zo waren wij op Texel en Hilversum vliegveld met de kinderen.

5. Speelbos

De natuur in met kinderen, dat is op zich al een gratis activiteit voor kinderen. Overal in Nederland zijn speelbossen, vaak gratis toegankelijk. Je kind speelt hier met natuurlijke materialen.

6. Bezoekerscentrum

Natuurmonumenten heeft door heel Nederland bezoekerscentra. Veel van deze centra zijn informatief én hebben een hoek voor de kinderen. Bij een aantal is er ook nog eens een grote speeltuin buiten. Die bij Kennemerduinen (vlakbij Haarlem) is voor mij favoriet. De omgeving is prachtig en de speeltuin is groot en gratis.

7. Open Monumentendag

In september is het Open Monumentendag: een weekend lang kan je allerlei gebouwen en musea gratis bezichtigen! Ideaal om toch eens naar die plek te gaan die al een hele tijd op de lijst staat. Zo was ik een aantal jaar geleden in het Paard van Marken, dat is de vuurtoren die normaal gesloten is voor publiek.

8. Natuurwerkdag

Op veel plekken in Nederland werken vrijwilligers een dagdeel in de week in een natuurgebied. Je bent buiten met het gezin, je bent in beweging en je leert wat over de natuur. Ook is er in november een echte natuurwerkdag door het hele land.

9. Wandelen

Toch echt mijn favoriete activiteit! Ik houd van wandelen en ik ben altijd op zoek naar de mooiste wandelpaden. Ook met de kinderen wandelen wij graag, al zijn dat kortere stukken van 5 tot 10 kilometer!

Wat zijn jouw favoriete gratis activiteiten voor kinderen?

Reacties zijn gesloten.