Duurzame vakantie met kinderen | 7 tips

3

Na duurzaam eten, leven en duurzame kleding, kan je ook je aandacht richten op een duurzame vakantie met kinderen. Wat is een duurzame vakantie en hoe bereik je dit? Ik deel mijn tips!

Duurzame vakantie met kinderen, dat doe je zo!

1. Manier van reizen

Vliegen is ongelooflijk belastend voor het milieu. En daarmee is je gezinsvakantie een stuk minder duurzaam. Kies voor een duurzamere manier van reizen naar je vakantiebestemming.

Een fietsvakantie in eigen land is natuurlijk ontzettend duurzaam, maar als je niet van fietsen houdt dan is deze manier niet aan te raden. Je kan natuurlijk met de auto gaan, maar de trein en de bus zijn zeker ook goede alternatieven. Ik ben met de kinderen met de trein naar Berlijn gegaan en met de bus naar het Franse Rouen. We genoten van de reis, want de hoeveelheid handelingen is zoveel lager dan wanneer je vliegt.

Als gezin reden we deze zomer naar Zuid-Frankrijk. Op de heen- en terugweg hebben we er een stedentrip aan vastgeplakt, zodat ook de reis een beleving werd. Ontzettend leuk om op deze manier te reizen!

2. Delen

Niet kopen maar delen. Hiermee voorkom je onnodige schade aan het milieu. Zo kan je gebruik maken van AirBnB, maar ook van het concept om een camper of boot van een ander te lenen.

Ook een handige optie is huizenruil. Jullie verblijven in het huis van een gezin en zij verblijven in jullie huis. Het is duurzaam en goedkoop. Je betaalt enkel een bedrag aan de organisatie en je kiest zelf een gezin waarmee je van huis wilt ruilen.

3. Duurzame vakantiebestemming

Kies een vakantiebestemming die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Waar groene energie gebruikt wordt en waar je veelal wandelt en fietst. Waar afval goed hergebruikt wordt en niet langs de kant van de weg wordt opgestapeld.

Maar ook bij de uitjes die je doet kan je op het milieu letten: kies geen activiteiten waarmee het milieu verder belast wordt. Een mooie wandeling kan ook met kinderen heel leuk zijn.

4. Waterfles

In plaats van steeds nieuwe plastic flessen kopen, kan je ook een duurzame waterfles meenemen. Dit scheelt kosten en het scheelt onnodige belasting van het milieu!

5. Duurzaam vakantieverblijf

Kamperen op een eco-camping, plekken die gemaakt zijn van duurzame materialen en waarbij het milieu niet beschadigd is om het vakantieverblijf te bouwen. Deze plekken vind je bijvoorbeeld te zoeken op je vakantiebestemming + duurzaam via Google.

6. Eet local food

Eet lokale producten, eet in de restaurants waar ze lokale recepten maken. Hiermee wordt het milieu niet onnodig belast. En het is ook leuk natuurlijk, want zo leer je nieuwe gerechten kennen.

7. Ruim je rommel op

Als je normaal al duurzaam leeft is dit natuurlijk een overbodige. Maar ruim je rommel op, laat niets achter, belast het milieu niet verder. In Nederland zie je het minder, maar in bijvoorbeeld Thailand waren er hopen afval langs de weg. Zo onnodig en zo zonde.

Wat zijn jouw tips voor een duurzame vakantie met kinderen?

Reacties zijn gesloten.