Duurzame kleding voor kinderen aanschaffen | 5 Tips

6

Als je duurzamer wilt gaan leven dan is er veel waar je rekening mee kan houden. Eten, leven, reizen maar ook kleding. Hoe schaf je duurzame kleding voor kinderen aan? Ik deel mijn tips!

Duurzame kleding voor kinderen gebruiken

1. Niet kopen

Mijn nummer 1 tip is om geen of bijna geen nieuwe kleding te kopen. Ruil kleding van je kinderen die ze niet meer passen voor grotere kleding op bijvoorbeeld een ruilbeurs.

Wij krijgen vaak kleding van gezinnen met oudere kinderen. Kleding die onze kinderen niet meer passen geven we dan weer door aan andere gezinnen.

2. Tweedehands

Als we dan wel kleding moeten aanschaffen, dan ga ik graag naar een kringloopwinkel, marktplaats of tweedehandsbeurs. Op deze manier hergebruik je kleding die al gemaakt is. Het is zonde als die producten worden weggegooid. En eigenlijk is het ook zonde als je iets nieuws zou kopen als er een vergelijkbaar kledingstuk is dat je tweedehands kan kopen. Waardoor het milieu dus niet extra wordt belast.

De IJ-hallen in Amsterdam zijn voor mij favoriet, daar heb je zoveel keuze en je betaalt een schijntje. Maar ook via Marktplaats heb ik heel wat voor de kinderen gekocht. Maar ook in het dorp bij ons zijn er opties. Zo is er één keer per jaar een grote markt via de kerk. Heel veel inwoners uit het dorp doneren spullen die ze niet meer gebruiken. Voor een schijntje kan je dat kopen.

Ik koop ook vaak op de groei. Bijvoorbeeld een goede winterjas waar mijn kind over 1 of 2 jaar wel in past. Het is en duurzamer dan nieuw kopen en het is een stuk goedkoper.

3. Duurzame kleding kopen

Als je dan wel kleding wilt kopen, koop dan de duurzame kledingstukken. Er zijn speciale winkels en webshops hiervoor! Let er dan op dat er biologisch katoen wordt gebruikt en dat de kleding fair trade is.

Zo hoef je helemaal niet naar de grote stad om daar naar een speciaalzaak te gaan, ook de grotere ketens krijgen speciale lijnen. Zo heeft C&A een kinderkledinglijn van bio katoen en bij HEMA voldoet alle kinderkleding hieraan.

4. Kleding huren

Een andere optie is dat je de kleding huurt! Ik had hier niet van gehoord, maar het lijkt mij echt een goede optie. Als je een baby hebt dan weet je hoe hard het gaat met de maten. En hoeveel kleding je nooit of maar een aantal keer kan gebruiken.

Zo kan je bijvoorbeeld via Cribster babyspullen huren. Ook kan je je eigen babykleding doneren aan ze. Kunnen ze de niet gebruiken omdat de kwaliteit niet optimaal is, dan gaat de kleding naar gezinnen die het hard nodig hebben.

Qua webshop voor duurzame kleding voor kinderen (0-12 jaar) ben ik echt fan van Little indians.

5. Minder kleding

Ook duurzaam is het om minder kleding te hebben liggen in de kasten. Wees kritisch over hoeveel kleding je nodig hebt voor je kinderen en voor jezelf. Als ik kijk naar toen de kinderen jong waren, dan was er veel meer nodig omdat alles snel vies was. Inmiddels hebben ze een stuk minder vaak per dag schone kleding nodig.

Ook maak ik onderscheid in kleding die er wel een beetje netjes uitziet en kleding waarin ze echt kunnen spelen en vies mogen worden. Voor deze laatste kleding maak ik heel dankbaar gebruik van spullen die we krijgen.

Lees ook: duurzaam speelgoed voor kinderen

Reacties zijn gesloten.