Duurzaam leven met kinderen | 15 simpele tips

5

Besef voor de wereld om je heen, zorgen voor dieren en voorzichtig omgaan met de natuur: dat heb ik meegekregen in mijn jeugd. Maar nu ik ouder word ga ik het belang er pas echt van inzien. Ik deel mijn tips voor duurzaam leven met kinderen. 

Duurzaam leven houdt in om dat een mens de wereld zo weinig mogelijk moet proberen te belasten, ook wel het beperken van de mondiale voetafdruk genoemd. Dit lees je in deze blog. Je probeert het verbruik van middelen (spullen, voeding e.d.) te verminderen. Daarnaast staan hergebruiken en recyclen hoog in de vaandel. Je voetdruk verkleinen kan op heel veel manieren. Ik probeer vooral mijn kinderen hier ook over te leren en ik wil het duurzaam leven meegeven aan ze. Als zij deze gewoontes op jonge leeftijd meekrijgen, zullen ze dit waarschijnlijk hun hele leven doen.

De basis van duurzaam leven

Duurzaam leven met kinderen kan je op heel veel manieren toepassen. In het kort een overzicht van wat er mogelijk is!

 • Overstappen op andere, betere stroom;
 • het gebruik van gas compenseren;
 • duurzaam op vakantie gaan;
 • minder vlees eten;
 • LED lampen gebruiken;
 • koop een regenton;
 • seizoensgroente gebruiken;
 • lokale voeding gebruiken;
 • doneer kleding die je niet meer draagt;
 • minder plastic verbruiken;
 • zet je in voor je medemens;
 • lampen uit als je niet in de kamer bent;
 • reis met het openbaar vervoer;
 • zet de verwarming lager of uit.

Je hoeft natuurlijk niet direct 100% milieubewust te leven en je overal aan te houden. Voer kleinere veranderingen in, dat is veel makkelijker om vol te houden en op die manier draag je ook al je steentje bij. Langzamerhand kan je dan wat duurzamer gaan leven.

Tips voor duurzaam leven met kinderen

1. Gebruik de fiets of wandel

Veel beter dan standaard de auto te gebruiken is het om te fietsen of wandelen. Als je jouw kind leert dan de auto laten staan een goede en bewuste keus is, zal jouw kind later ook sneller de fiets pakken of wandelen. Daarnaast is het ook goed voor de hoeveelheid beweging op een dag.

2. Hoekje in de tuin voor insecten

Richt je tuin diervriendelijk in en maak een hoekje in de tuin waar insecten op af kunnen komen. Andere tips zijn voldoende bloemen, waardoor je de bijen helpt. Hang een vogelnestje op en in de winter kan je wat vogelvoer neerzetten. Op hele warme dagen zet je een schaaltje water neer.

3. Natuurwerkdagen of natuurwerkkampen

Met werken in de natuur raak je je stress kwijt. Maar je helpt ook mee aan natuurbehoud en je leert wat over de natuur. Daarnaast ben je actief bezig met je kinderen. Heel veel voordelen! Op veel plekken zijn er vrijwilligersgroepen die werken in de natuur, je kan zo aanschuiven.

4. Kook zoveel als je nodig hebt

Kook zoveel als je denkt nodig te hebben. Houd je over, bewaar dit eten dan. Vries het in of gebruik het de volgende dag. Eten weggooien is zonde en het is een kleine moeite om het alsnog te gebruiken.

5. Trui aantrekken in plaats van de verwarming hoger zetten

Heb je het koud? Trek dan eerst een trui en sokken aan, of zit onder een dekentje. Goedkoper én beter voor het milieu!

6. Afval scheiden

Mam, moet dit in de plastic bak of in de gewone prullenbak? Bijna dagelijks hoor ik dit. Wij scheiden batterijen, plastic, glas, papier en organisch afval. De rest gaat in de prullenbak. Afval scheiden is een manier om duurzaam leven met kinderen dagelijks toe te passen.

7. Koop minder

Hoe minder je koopt, hoe minder je het milieu belast. Ik houd sowieso niet van al teveel spullen en doe er makkelijk afstand van. Koop je wel graag nieuwe dingen? Bereken eens hoeveel je koopt en probeer dat de volgende maand iets omlaag te brengen.

8. Neem je eigen tas mee

In plaats van een extra plastic tas van de winkel kan je ook een eigen tas meenemen. Dat is zo gemakkelijk in te zetten en het zijn echt dit soort kleine dingen die het milieu helpen.

9. Duurzaam speelgoed

Goedkoop speelgoed van plastic dat ergens in een ver buitenland geproduceerd wordt? Liefst ook nog eens iets dat herrie maakt? Laat liggen en kies voor duurzaam speelgoed. De speel-o-theek is ook ideaal, dan kan je kind iedere week met ander speelgoed spelen en als het erop uitgekeken is kan een ander kind ermee spelen.

10. Water verbruik omlaag

De kraan niet laten lopen, niet onnodig vaak mini wasjes draaien, de wc niet urenlang doorspoelen. Mijn kinderen leg ik geregeld dingen uit over waterverbruik. In de zomer vul ik soms een badje voor ze met een paar emmers water. ’s Avonds gebruik ik dit water voor de planten.

11. Dopper in plaats van pakjes en plastic flesjes

Pakjes sap, flesjes water: allemaal extra afval en dat is eigenlijk niet nodig. Koop een leuke fles die je makkelijk schoonmaakt en die je een hele lange tijd kan gebruiken. Water is ook nog eens een stuk gezonder dan sap.

12. Wasbare luiers

Met een baby of dreumes in huis verdubbelt de hoeveelheid afval opeens. Die luiers kunnen ook wasbaar zijn, dat is goedkoper en beter voor het milieu. Lees bijvoorbeeld deze review van ecomama.

13. Kringloopwinkel

In plaats van nieuwe spullen kopen kan je ook bij de kringloopwinkel kijken wat er staat. Dat is een stuk goedkoper en het is beter voor het milieu. Als ik spullen als kleding, speelgoed en beddengoed wegdoe doneer ik deze ook aan de kringloopwinkel of een ander initiatief.

14. Geen spullen op straat gooien

Mijn kinderen geef ik van jongs af aan al mee dat je spullen niet op straat gooit en ik leg ook uit waarom. Ik snap niet waarom je spullen op straat zou gooien.

15. Weekboodschappen / boodschappenlijstje

Met een weekmenu weet je vooraf wat je eet en welke spullen je nodig hebt. Koop je dit in één keer dan kom je ook minder in de verleiding om extra te kopen dan wanneer je 7x per week naar de winkel gaat.

Wat zijn jouw tips voor duurzaam leven met kinderen? Ik ga geregeld na waar we nu staan in het duurzaam leven en wat we eenvoudig kunnen veranderen om duurzamer te leven.

Reacties zijn gesloten.