Duurzaam leven leren aan je kind

84

Toen ik jong was kreeg ik al heel wat te horen over duurzaam leven. Althans, zo heette dat geloof ik niet. Maar als ik nu terugkijk werd toen de basis gelegd voor duurzaam leven. Duurzaam leven leren aan je kind, hoe doe je dat? Ik deel in deze blog praktische en makkelijk toepasbare tips voor het dagelijks leven.

Duurzaam leven leren aan je kind

1.  Geef het goede voorbeeld!

Je kind leert niet het meeste van wat je zegt, je kind leert het meeste van wat jij doet. Als jij afval op straat gooit dan geef je aan je kind het signaal dat dit normaal is. Dus waarom zou je kind het niet doen?

2. Leg uit waarom

Geef niet alleen het goede voorbeeld, maar geef je kind ook aan waarom het belangrijk is om duurzaam te leven. Op die manier weet je kind waarom je zo leeft.

3. Waterverspilling

De kraan niet laten lopen als je je tanden poetst. Iets korter onder de douche staan, of liever niet een half uur onder de douche staan. Het zijn van die simpele dingen die het verschil al maken.

4. Energieverspilling

Als je een kamer uitgaat, doe dan het licht uit. Als het winter is let er dan op dat de warmte in huis en in de kamer blijft. Het zijn kleine gewoontes die best veel opleveren.

5. Neem ze mee de natuur in

Je kan je kind uitleggen over waarom het behoudt van de natuur belangrijk is, maar je kan het je kind ook laten zien. Hoe meer je kind weet over de natuur, het milieu, dieren en dergelijke, hoe beter het ervoor wil zorgen. Door samen in de tuin te werken of door het bos te lopen kan je al veel meegeven.

Duurzaam leven leren aan je kind kan dus op veel manieren. Wat doe jij om dit mee te geven en welke tips mis jij in dit overzicht?

Lees ook deze simpele tips om duurzaam te leven met kinderen.

Reacties zijn gesloten.