Duurzaam eten met gezin

1

Duurzaamheid is een item dat in ons gezin steeds belangrijker wordt. Gelukkig maar, want het is zo belangrijk voor de wereld. Een van de onderdelen van duurzaam leven ziet op eten. Hoe doe je dat, duurzaam eten met gezin? Ik deel onze tips.

Tips voor duurzaam eten met gezin

1. Seizoensproducten

Als je een product koopt, kijk dan waar het product vandaan komt. Als je ook nog eens kijkt waar het product vandaan komt (Nederland of uit Nieuw-Zeeland), dan let je echt goed op de milieu-belasting van jouw etenswaar. Ook groente die komen uit een verwarmde kas hebben een hoge impact op het milieu.

2. Weekboodschappen

Sinds wij weekboodschappen doen hoeven we eigenlijk geen eten meer weg te gooien. Eten weggooien is zo ontzettend zonde. Nu we voor een week het menu plannen, en ook enkel dat kopen, hebben we voldoende in huis. Restjes vriezen we in, en als de koelkast leeg is slaan we weer in voor een nieuwe week.

3. Moestuin

Kweek je eigen groente en kruiden! Ontzettend leuk om te doen en ook heel erg goed voor het milieu. Wij gaan een kasje bouwen van duurzame materialen, zodat we het hele jaar door uit de tuin kunnen eten.

4. Minder vlees en zuivel gebruiken

Sinds ik jong ben eet ik al amper vlees. Voor mijn man is dit een stuk lastiger. Vooral rood vlees heeft een hoge milieu-impact. Eet geregeld een vleesvervanger als bonen of kikkererwten (bijvoorbeeld falafel!).

5. Minder frisdrank drinken

Water, koffie en thee drinken is gezonder dan het drinken van suikerhoudende drankjes. Maar ook voor het milieu is het beter om vooral water te drinken! De klimaatbelasting bij het fabriceren van frisdranken en alcohol is namelijk hoog. Een extra reden om de cola en fanta te laten staan. Het is ook een goede stap in het leren van gezond leven aan je kind.

Meer tips over duurzaam eten met gezin lees je op de site van het Voedingscentrum. Voor mijn gezin zitten de volgende uitdagende stappen in het verminderen van de zuivelinname en in het kopen van seizoensproducten. Met kleine stappen hiernaartoe werken levert uiteindelijk veel meer op, omdat je langzaam werkt aan een nieuwe manier van eten.

Reacties zijn gesloten.