Buitenspelen leuk maken voor kinderen doe je zo

1

Buitenspelen leuk maken voor kinderen, hoe doe je dat? Ik weet nog heel goed dat ik soms te horen kreeg “dan maak je maar zin”. En dan stond ik buiten. Eenmaal buiten had ik het snel genoeg leuk. Maar het op deze manier aanpakken, dat is niet meer zo van deze tijd. Ik deel tips om je kind te motiveren om buiten te spelen.

Buitenspelen leuk maken voor kinderen

We weten al dat buitenspelen, en bewegen, gezond is. Het is voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk dat ze lekker naar buiten gaan, daar gaan bouwen, ravotten en sporten. Zo hebben ze de voordelen van de buitenlucht, het bewegen en ook slaap je beter als je buiten bent geweest.

Maar hoe maak je het buitenspelen ook vooral leuk? Want als je kind er plezier in heeft is het veel sneller en langer buiten!

In de zomer is voldoende naar buiten gaan vaak geen enkel probleem, tenzij het echt heel erg warm is. Er zijn dan ook veel andere kinderen buiten waarmee je kind eindeloos kan speler. Maar zodra de dagen korter worden, en het wordt kouder, is het een stuk lastiger om je kind te motiveren. Dit zijn onze tips.

Tips voor buitenspelen

1. Tablets

Ja, je mag op je tablet, maar ik wil dat je eerst minimaal een half uur buiten speelt. Kleine kinderen kunnen daar niets mee, maar als je kind ouder en zelfstandiger is dan motiveert dit zeker! Wij zijn doordeweeks wat strenger qua schermtijd dan in het weekend en in de vakanties. Speel je buiten of heb je gesport, dan mag je daarna op de tablet.

2. Speurtochten

Een speurtocht kan je heel klassiek uitzetten met stoepkrijt of met linten. Maar er zijn nu ook apps daarvoor (toch weer dat scherm). Een andere optie is dat je een zoekkaart maakt. Allerlei voorwerpen die je kind moet zoeken zet je op de kaart. Wedden dat je kind opeens door de buurt rent?

3. Stoepkrijten

Met stoepkrijt kan je zo creatief aan de slag. Een hinkelbaan maken, je lichaam omtrekken (daar heb je wel iemand voor nodig) en dan inkleuren, mandala’s tekenen met een tekenset.

4. Speeltuintjes tocht

Favoriet van mijn kids was om van speeltuin naar speeltuin te gaan. Zo ontdekten we steeds weer een ander speeltuintje en hadden ze er plezier in om buiten te zijn.

5. Spelletjes

Voetballen, badminton, stoepkanten, lummeltje, tikkertje: zodra je een leuk spel hebt en er zijn genoeg deelnemers, dan kan je echt de hele middag spelen!

Buitenspelen leuk maken voor kinderen, dit zijn slechts een aantal ideeën. Hoe motiveer jij je kinderen? 

Reacties zijn gesloten.