Binnenspelen met kinderen: 10 ideeën

1

Soms zijn er van die dagen: het regent of stormt en je zit binnen met de kinderen. Of je kind heeft een fase dat het helemaal niet naar buiten wil. Ik deel 10 ideeën voor binnenspelen met kinderen.

Activiteiten voor binnenspelen met kinderen

1. Hut bouwen

Succes gegarandeerd: een hut bouwen. Dekens, stoelen, kussens bij elkaar. Mijn kinderen vinden dit zo leuk. Vervolgens spelen ze een hele tijd in de hut.

2. Collage maken

Papier, schaar, lijm en heel veel oude tijdschriften en wellicht wat eigen foto’s, verf en stof. Hiermee kan je een hele tijd zoet zijn. Laat de kinderen eigen collages maken, of bedenk er een leuk thema bij.

3. Kijkdoos maken

Als kind vond ik dit ontzettend leuk om te doen. Van een schoenendoos maakte ik een kijkdoos. Door het gaatje in de rand kon je naar binnenkijken.

4. Zoek samen het speelgoed uit

Een aantal keer per jaar zoek ik het speelgoed uit. Puzzelstukjes in de juiste doos, spelletjes uitzoeken en speelgoed waar ze niet meer mee spelen eruit halen.

De kinderen willen hier meestal bij helpen en voor ik het weet zijn ze enthousiast aan het spelen met “vergeten” speelgoed.

5. Koekjes bakken

Mijn kinderen vinden het erg leuk om te helpen bij het maken van het deeg.

Daarna is het maken van de koekjes natuurlijk een succes. Je bent zo een uur verder.

6. Kleurplaten inkleuren

Wat nou keuze uit 3 kleurplaten in een restaurant? Als je een printer hebt staan, dan kan je de leukste kleurplaten printen. Je kind is vervolgens wel even zoet met het inkleuren.

7. Kleien

Als je klei hebt liggen, kan je hier samen met je kind de mooiste dingen van bouwen.

Ook leuk om mee te spelen is kinetisch zand. Dit koop ik vaak bij de Action.

8. Verstop een voorwerp

Je hebt diverse varianten op het verstoppen van een voorwerp.

Verstop bijvoorbeeld een ballon of een boek.

Een andere optie is dat je een aantal objecten verzameld, bijvoorbeeld wat speelgoed, een vork, een bordje e.d. De kinderen kijken hiernaar. Vervolgens doen ze hun ogen dicht en dan haal je een voorwerp weg. Daarna mogen ze kinderen raden welk voorwerp weg is.

9. Bordspellen

Bordspellen zijn zo leuk om te doen. Als peuter speelde ik graag “Bonte Ballonnen”. Hoe ouder je kind is, hoe meer mogelijkheden er zijn. Bekijk de leuke bordspellen voor kleuters.

Reacties zijn gesloten.