Bezig zijn met taal met kinderen | 5 tips

1

Bezig zijn met taal met kinderen is ontzettend belangrijk om de taalontwikkeling te stimuleren. Maar hoe doe je dit op een laagdrempelige manier? Ik deel mijn tips! 

Taal met kinderen – de taalontwikkeling stimuleren

1. Voorlezen

Met voorlezen kan je al beginnen als je kind net geboren is. Ja, het heeft nog niet de interactie die je met een iets ouder kind wel hebt maar voor je kind is het zo goed. Mijn kinderen keken met 2 – 3 maanden in boekjes van stof. Daar wees ik dingen aan en na ongeveer 3 seconden stopten ze dit in hun mond.

Lees ook: leuke klassieke voorleesboeken

Oudere kinderen kunnen zelf een boekje uitzoeken bij de bibliotheek. Ik zoek vaak online naar leuke voorleesboeken, met thema’s die mijn kinderen interesseren. Voordeel van goede voorleesboeken is dat je zelf ook meer zin hebt om weer een hoofdstuk voor te lezen. Wij lezen voornamelijk voor voor het slapen gaan. Toen mijn kinderen peuters waren las ik ook geregeld overdag een boekje voor.

Lees ook: voorleesboeken met het thema dieren

2. Zoekboeken

Mijn kleuter is groot fan van zoekboeken. Anders dan in voorleesboeken staat hier geen of amper tekst in. Het is de bedoeling dat je voorwerpen vindt. Maar dat biedt juist de mogelijkheid om te praten over wat je ziet en wat er gebeurt. Ook leuk zijn de zoekboeken waarin je bijvoorbeeld 10 vogels moet vinden, of 8 taarten.

3. Spelen met taal

Leren lezen hoeft niet alleen over boeken te gaan. Ga naar buiten en daar kom je zoveel woorden tegen. Als je kind ziet dat het overal dingen kan lezen, dan wordt het leren lezen alleen maar leuker.

Magneetletters zijn ook een makkelijke manier om met letters en taal met kinderen om te gaan. Je kan de letters benoemen, het alfabet neerleggen maar ook woordjes maken.

4. Zingen

Door het zingen draag je ook bij aan de taalontwikkeling van je kind. Als je er dan ook nog bij beweegt draag je direct bij aan voldoende beweging voor jezelf en je kind.

5. Benoem wat je ziet

Benoem wat je ziet gebeuren: als je kind verdrietig is dan kan je dat benoemen. Maar ook als er een grote zwarte vogel in de tuin zit benoem je dit. Op deze manier geef je je kind op een natuurlijke manier de taalontwikkeling mee.

Wat wij ook graag doen zijn taalspelletjes, of liever: verhaaltjes. Ik vertel een verhaal en daarin zitten elementen die niet kloppen. De kinderen luisteren aandachtig en proberen alle fouten eruit te halen. Is je kind jong dan is het al zo simpel als “jij heet X en je bent 3 jaar”. Als je kind 4 jaar is haalt het deze vergissing er zo uit. Daarna kan je de verhaaltjes steeds ingewikkelder maken. Of speel “waar of niet waar” en bedenk grappige stellingen.

Ook leuk is deze houten puzzel met alle letters van het alfabet!

Reacties zijn gesloten.