Als je peuter leert lezen – tips

140

Als je peuter leert lezen, dan kan dat je overvallen. Mijn kinderen begonnen allebei met leren lezen toen ze 3 jaar oud waren. Ik deel mijn tips.

Hoe ga je ermee om als je peuter leert lezen

Onze oudste las al heel vroeg woorden, met 2 jaar. Toen ze 2,5 jaar was ging ze letters krabbelen op papier. De oudste was wat later, met 3 jaar kreeg hij interesse in letters en daarna ook in woorden. Ik ben van mening dat je deze ontwikkeling niet hoeft af te remmen. In deze blog deel ik daarom mijn tips als je peuter (of kleuter) leert lezen.

Lees ook: zo daag je hoogbegaafde kinderen uit

  • Geef je peuter of kleuter de juiste materialen

Van magneetletters tot een puzzel van het alfabet, wij hebben dit allemaal in huis. Magneetletters kan je al heel snel aan je koelkast hangen. Op die manier komt je dreumes spelenderwijs al in aanraking met letters. Je merkt het direct als ze er echte interesse in krijgen. Ze vragen dan welke letter het is, of ze pakken een letter en zeggen wat die letter is.

  • Letterslinger

De jongste was op een gegeven moment helemaal verzot op het alfabet. Samen met hem maakte ik een letterslinger die nog steeds boven zijn bed hangt. Je bent en even creatief bezig en je hebt er een hele tijd plezier van.

  • YouTube

Op YouTube zijn heel veel liedjes van het alfabet. Hele irritante muziekjes, maar mijn kind was er dol op. Hij kent nu het Nederlandse én het Engelse alfabet perfect. Beter zelfs dan vriendjes van de oudste.

  • Plaatjesboek met woordjes

In de bieb zijn er vaak plaatjesboeken met woordjes. Kies een boek met een onderwerp dat interessant is voor jouw kind. Op deze manier kijk je plaatjes en spelenderwijs ben je bezig met woordjes lezen.

  • AVI start

De jongste (nu 4 jaar) is inmiddels begonnen met woordjes lezen. De boekjes van AVI start zijn ideaal. Deze gaan van heel simpel (ik vis vis) naar iets moeilijker. Ook is er een variant voor kleuters. Haal deze boekjes bij de bieb; als je kind eenmaal de smaak te pakken heeft is zo’n boekje misschien 2 dagen interessant en het is zonde om daar geld aan uit te geven.

Leest je kind eenmaal woordjes, dan wordt het leven echt interessant. Overal staan woorden en overal staan we dus ook stil. “Pas op geverfd” of “Bushalte”. Maar ook nummerplaten zijn ideaal tijdens een fietstocht: deze zie je overal en met een beetje geluk leert je kind direct t/m 99 lezen.

Reacties zijn gesloten.